Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Національній філармонії України відбувся вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення» для вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня Україна та світ вшановували памʼять жертв геноциду кримськотатарського народу, який розпочався у 1944 році. Національна філармонія України провела вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення» із цієї трагічної нагоди. Захід організований МКІП, Представництвом Президента України в АР Крим та Меджлісом кримськотатарського народу.

Переглянути фотоальбом

Зі вступним словом до гостей звернувся Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук. Він зазначив, що геноцид — це найвищий злочин, який може чинитися сьогодні у світі, і йому немає прощення. Спікер парламенту згадав про проблему непокараності, яка є стимулом для того, щоб агресор, який приніс горе в минулому, через декілька десятків років вчинив це знову, демонструючи ту саму маніакальну жорстокість і неконтрольовану агресію. Також він наголосив, що дуже важливим є об’єднання світової спільноти навколо цієї страшної трагедії.

Ростислав Карандєєв, т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України, відзначив важливість збереження культурної спадщини та активного розвитку культури нині. Також він наголосив на важливості пам’яті про злочини проти людства, аби запобігти подібним трагедіям у майбутньому.

У цей вечір виступив і лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, який зазначив, що непокараність злочинів радянського союзу призвела до повторення цих злочинів так званою правонаступницею радянської влади — росією. Він згадав про зовсім нещодавні переслідування та обшуки в будинках кримських татар, які відбуваються в окупованому Криму.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров також наголосив на важливості визнання злочину депортації кримських татар 1944 року актом геноциду, а також подякував усім, хто цьогоріч брав участь у підготовці заходів до Дня памʼяті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Під час концерту прозвучала симфонічна музика сучасної кримськотатарської композиторки Ельвіри Емір у виконанні Національного президентського оркестру під орудою Ділявера Османова, а також поезія польського класика Адама Міцкевича («Кримські сонети» в перекладі Максима Рильського), написані митцем під враженням від його двомісячної подорожі Кримом. У фінальній частині концерту прозвучала Ода «О, мій святий народе!» у виконанні оркестру разом зі зведеним хором.

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України