Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

На Андріївській церкві встановили табличку — відзнаку переможця престижної європейської премії за реставрацію

12 грудня, напередодні дня пам’яті апостола Андрія Первозванного, в музеї «Андріївська церква» встановили бронзову табличку — відзнаку переможця престижної європейської премії European Heritage Awards/ Europa Nostra Awards – 2022. Відзнака українського проєкту — перша за 20 років існування премії.

«Реставрація Андріївської церкви – була однією з найскладніших. Було багато питань: технічних, які стосувалися укріплення схилу, укріплення самої церкви, а також реставраційних в середині та інженерних зовні. Я дякую Богу за те, що могла бути в цьому процесі, працювати зі своєю командою, з таким великим колективом реставраторів, конструкторів, геологів та багатьох інших фахівців. Це дійсно велика армія людей, які можуть сказати, що причетні до цієї великої реставрації. Всі ми достойні отримати таку нагороду», –зазначила Неля Куковальська, генеральна директорка Національного заповідника «Софія Київська».

Проєкт Національного заповідника «Софія Київська» «Протиаварійні та ремонтно-реставраційні роботи по Андріївській церкві» отримав престижну європейську премію — нагороду лауреата конкурсу European Heritage Awards/Europa Nostra Awards – 2022 у Празі на Європейському саміті культурної спадщини 25 вересня. 

«Ця відзнака є першою для України, але, сподіваюсь, далеко не останньою. Така підтримка має сьогодні й особливе символічне значення. Про Україну мають знати, про нашу культурну спадщину мають знати, про надзвичайний досвід українських фахівців, які зберігають національне надбання навіть у найважчі часи – часи війни, мають знати», – сказала Катерина Чуєва, заступниця Міністра культури та інформаційної політики України. 

Ділянка, на якій зведена Андріївська церква, зазнала значної ерозії ґрунту. Це поставило під загрозу стабільність фундаменту пам’ятки. Реставрація, що тривала з 2007 до 2020 року, розпочалася з ретельного ущільнення ґрунтової основи пагорба та укріплення фундаментів і стилобату, а також прокладення нової дренажної системи.

Під час реставрації екстер’єру використовувалися традиційні будівельні матеріали та техніки: для відновлення кладки повторно використали жовту цеглу з розібраних старих будівель; для завершення реставрації чавунних сходів, що ведуть на паперть, використали метод покриття мастикою на основі бджолиного воску.

В інтер’єрі церкви було відновлено первинну колористику 18 століття, відреставровано живопис. Проєкт був розроблений за результатами десятирічного науково-технічного моніторингу та втілений у життя Національним заповідником «Софія Київська» разом із провідними науково-дослідними інститутами України за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука