Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Одеса стала ще на один крок ближчою до включення історичного центру міста до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Одеса представила номінаційне досьє для включення історичного центру до списку ЮНЕСКО за прискореною процедурою. 

Тристороння зустріч для передачі номінаційного досьє Одеси за участі міського голови Одеси Геннадія Труханова, Міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка і першої заступниці Міністра закордонних справ, голови Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Еміне Джапарової відбулася сьогодні у Києві. 

 

До цієї події Одеса йшла багато років, адже свого часу об‘єкт був включений до попереднього списку ЮНЕСКО. Утім, з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну питання підготовки номінаційного досьє набуло ще більшої актуальності.

Тож для оформлення всієї необхідної документації з Одесою працювала та допомагала низка українських і міжнародних експертів. Представлене номінаційне досьє пройшло всі необхідні експертизи. 

Міністр культури та інформаційної політики підкреслив, що Одеса заслужила на те, щоб її включили до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО за прискореною процедурою, адже місто перебуває під постійною загрозою російських обстрілів.

 

«Хочу висловити свою вдячність всім, хто долучився до складання досьє: і мерії, і колегам з Міністерства, й іншим фахівцям. Всім, хто доклав зусиль, аби досьє вже зараз можна було передати до ЮНЕСКО для ухвалення рішення про включення Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Чому це важливо зараз? Тому що це справедливо! Одеса на це заслуговує. Це по-перше. А по-друге, ми хочемо зберегти  зараз нашу спадщину, яка зазнає руйнувань. Окрім того, ми прагнемо привернути увагу всього світу до злочинів, які вчиняє рф», – сказав Олександр Ткаченко. 

 

«Я радий бути тут, на цій знаковій події. Ми підготували та представляємо номінаційне досьє нашого міста, яке вже найближчим часом буде відправлене до Парижа. Це дуже велика робота, яку виконували багато фахівців. Сподіваємося, що буде ухвалене правильне рішення, і Одеса нарешті буде включена до світового списку ЮНЕСКО!» – зазначив під час зустрічі міський голова Одеси Геннадій Труханов. 

  

«Ми зробили сьогоднішню церемонію максимально зручною. Тому що стандартна процедура передбачає такий алгоритм: міський голова передає номінаційне досьє Міністру культури та інформаційної політики, а той, своєю чергою – вже до комісії у справах ЮНЕСКО. Натомість ми нині максимально скоротили цей бюрократичний шлях», – зазначила очільниця Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Еміне Джапарова.

Вона також підкреслила, що Нацкомісія у справах ЮНЕСКО максимально швидко передасть документи для розгляду на Комітеті всесвітньої спадщини за процедурою «негайно». 

«Ми вважаємо, що культура є ще одним фронтом нашої боротьби», – додала Еміне Джапарова.

 

Нагадаємо, що з метою збереження традиційного характеру середовища постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 року № 878 місто Одеса включене до Переліку історичних населених пунктів України.

Подання історичного центру портового міста Одеси є результатом довготермінового проєкту, який розпочався у 2001 році Постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 року № 878 щодо включення міста Одеси до Списку історичних населених пунктів України. У 2009 році пам’ятку внесли до попереднього списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У рамках спеціальної Програми, спрямованої на підготовку історичної спадщини Одеси, міського середовища та будівель, розташованих у серці її історичного центру, до внесення до списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та розробки відповідного номінаційного досьє, проведено ряд комплексних заходів з ремонту та реконструкції інженерних мереж, покрівель та покрівельних конструкцій. Проведено ремонтно-реставраційні роботи на фасадах об’єктів культурної спадщини, а також комплексну реставрацію будівель та об’єктів благоустрою в межах Центрального історичного ареалу міста Одеси. Розробку номінаційного досьє в рамках Програми завершено наприкінці 2018 року. У 2019 році матеріали направлено до Українського національного комітету ICOMOS (Міжнародної ради з питань пам’яток та визначних місць) для отримання рекомендацій та до Міністерства культури України для розгляду та затвердження.

У 2022 році, на момент остаточного перегляду досьє та розробки Плану управління, сценарій повністю змінився, Одеса опинилася в центрі військового конфлікту через військову агресію Російської Федерації проти України.

Вас може зацікавити

«Воля до перемоги. Воїни спорту»: в Національному музеї історії України у Другій світовій війні презентували виставку про Олімпійський рух

«Воля до перемоги. Воїни спорту»: в Національному музеї історії України у Другій світовій війні презентували виставку про Олімпійський рух

МКІП завершило набір до команди Активу студентської молоді при Координаційній раді з питань культурної та інформаційної реінтеграції деокупованих територій України

МКІП завершило набір до команди Активу студентської молоді при Координаційній раді з питань культурної та інформаційної реінтеграції деокупованих територій України