Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Олександр Ткаченко відвідав звільнену від російських окупантів Балаклію на Харківщині

20 вересня Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики, відвідав місто Балаклію Харківської області. Це невеличке містечко одним із перших звільнили Збройні Сили України від російських окупантів. Воно стало символом звільнення всіх українських територій.

«Шість місяців окупації Балаклію та місцевих жителів примусили подивитися на життя по новому. Місцеві по різному згадують перебування російських окупантів, в залежності від того, звідки вони: «ЛНР»/«ДНР» або буряти. Буряти, кажуть, найнахабніші. Самі ж буряти описували жителям картину, що путін їм пообіцяв в Україні по будинку і по два українських раби. Зараз усі, хто повертається, усі, хто продовжував тут захищати Україну – сповнені надії й сподівань на те, що нормальне звичне життя повертається до Балаклії і буде ще краще», – розповів Олександр Ткаченко.

Місто починає оговтуватися після перебування на його території росіян. Працівники культури вже прибрали сміття і бруд, яке залишили по собі солдати російської федерації. Цього тижня у місті мають відновити світло. У Балаклії від дій росіян постраждало чимало об’єктів культури, музеї, музична школа. Щоб зберегти ці заклади культури, необхідно негайно приділити увагу роботам щодо їх консервації, ремонту та підготовки до зимового періоду.

«Колеги складуть список потреб, будемо працювати над вирішенням цього питання спільно з ЮНЕСКО і нашими країнами-союзниками. Також найближчим часом, крім поповнення українських книг, в Балаклії з’являться газети «Ізюмський обрій», українське мовлення і будуть виступати колективи з інших міст України», – зазначив Міністр.

Олександр Ткаченко також розповів: «Найцікавіше довелося побачити у бібліотеці. Фактично місцеві колаборанти спільно з російськими окупантами склали до вивозу книжки українською мовою, навіть Стівена Кінга туди записали. Окремо лежала так звана бандерівська література – автори Матіос, Стус. Нашу літературу почали заміщувати бульварними російськими книжками російською мовою. Але не встигли – слава богу, всі книжки залишилися на місці».

Разом з начальником Ізюмської районної військової адміністрації Степаном Масельським та секретарем Балаклійської міської ради Оксаною Бондарь під час візиту на Харківщину Олександр Ткаченко відвідав та оглянув у Балаклії: краєзнавчий музей, будинок культури, центральну бібліотеку, бібліотеку для дітей та дитячу музичну школу.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону