Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Сьогодні виповнюється 75 років від початку операції «Запад» – однієї з наймасовіших сталінських депортацій

75 років тому радянські карально-репресивні органи розпочали одну з найтрагічніших акцій проти українського народу. Операція «Запад» – одна з наймасовіших і короткотермінових сталінських депортацій цивільного населення Західної України з метою знищення «соціальної бази» українського визвольного руху. 

Переглянути відео

Виселенню підлягали за попередньо складеними списками члени родин оунівців та повстанців. Протягом доби було вивезено близько 78 тисяч українців до Казахстану та віддалених районів Сибіру. Регіон охоплення депортацією включав Волинську, тодішні Дрогобицьку та Станіславську, Львівську, Рівненську, Тернопільську й Чернівецьку області.

«Сьогодні російський режим так само депортує, фільтрує, знищує український народ. Пам’ятаємо минуле та боремось за майбутнє», – зазначив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України.

Тоді радянська влада хотіла подавити українське підпілля і знищити тих, хто активно виступав проти її політики. Сьогодні те саме відбувається на тимчасово окупованих територіях України.

За оцінкою експертів із США, окупанти депортували до росії понад 1,6 млн українців. Серед них – діти, яких відібрали в батьків та віддали на незаконне всиновлення. 

Сьогодні особливо важливо нагадати світові, що росія — не просто правонаступниця радянського союзу у злочинах проти людства, але країна-терорист. 

Нагадаємо, відправною точкою для реалізації операції став наказ міністра держбезпеки СРСР В. Абакумова № 00430 від 22 серпня 1947 року «Про виселення сімей засуджених, убитих, тих, хто перебуває на нелегальному становищі, активних націоналістів та бандитів із території західних областей України». Постанова Ради Міністрів СРСР від 10 вересня 1947 року «Про виселення із західних областей УРСР членів родин оунівців» сприяла пришвидшенню термінів виконання задуму. В документі йшлося про забезпечення вугільної промисловості СРСР робітниками з числа родин підпільників і членів УПА. 10 жовтня 1947 року міністр внутрішніх справ УРСР Т. Строкач затвердив план оперативних заходів по своєму відомству. Основними організаторами і виконавцями депортації стали МГБ та МВД УРСР. 

 

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону