Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Соломія. Brava!»: у день 150-річчя Соломії Крушельницької на сцені Львівської національної опери відбувся Гранд-концерт присвячений національній легенді

23 вересня, у день 150-річчя Соломії Крушельницької, на сцені Львівської національної опери за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України відбувся Гранд-концерт «Соломія. Brava!», а дату відзначення дня народження співачки внесено до переліку пам’ятних дат під егідою ЮНЕСКО.

«Життя та тріумфи Соломії були тісно пов’язані з Італією, зокрема, з великим Джакомо Пуччіні, який називав Крушельницьку ідеальною оперною співачкою та «найпрекраснішою й найчарівнішою Баттерфляй». Саме тому вчорашній спектакль був італо-українським, оперна музика великого італійця у виконанні одного з найкращих оперних колективів України набуває особливого сенсу. Оркестром керував Альберто Веронезі. А в кінці ми почули голос самої Соломії, – сказав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. Всі солісти, які представляли оперні театри України вийшли на сцену з квітами. Була надзвичайно зворушлива атмосфера. Всі дякували нашим ЗСУ за те, що ми маємо змогу в такий час продовжувати роботу і на культурному фронті. Такі вечори, як вчора і наступні два дні – надихають. Дають розуміння того, що ми здатні підняти нашу культуру на світовий рівень. В тому числі завдяки таким легендарним постатям як Соломія Крушельницька. Вдячний всім артистам, зокрема Львівської національної опери, її керівникові Василю Вовкуну за надзвичайно вдалий, тонкий та високого рівня концерт. Соломія, bravo!»

Ювілей Соломії Крушельницької об’єднав на сцені кращих оперних виконавців Львова, Одеси, Києва, Дніпра та Харкова. Зірковий гість Гранд-концерту – італійський диригент Альберто Веронезі, художній та музичний директор престижного міжнародного фестивалю Джакомо Пуччіні в Торре-дель-Лаго. 

Під час концерту прозвучали арії, хори та ансамблі з опер італійських, французьких та німецьких композиторів, адже сама Соломія Крушельницька виконувала приблизно 60 оперних партій вісьмома мовами. 

У програмі прозвучали – фрагменти з опер «Мадам Баттерфляй» та «Манон Лєско» Дж. Пуччіні, «Фаворитка» Г. Доніцетті (у якій дебютувала Крушельницька), «Кармен» Ж. Бізе, «Фауст» Ш. Гуно, «Саломея» Р. Штрауса, «Трубадур», «Ернані», «Отелло» Дж. Верді, «Тангойзер», «Лоенґрін» Р. Ваґнера. 

Слухачі мали нагоду насолодитись розмаїттям кращих оперних арій, хорів та ансамблів світової оперної класики. Адже не всі вони виконуються в Україні.

Концерт транслювався наживо на YouTube каналі Львівської національної опери. Його можна переглянути тут. Перед концертом відбулось відкриття виставки про Соломію Крушельницьку «Історія тріумфу».

Нагадаємо, всі події, присвячені Соломії Крушельницькій, триватимуть у Львівській національній опері з 23 вересня по 2 жовтня. В межах відзначення ювілею Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької підготував ще низку заходів до ювілею великої українки. Міністерство культури та інформаційної політики України створило сайт про життя співачкиkrushelnytska.mkip.gov.ua. Адже її історія – це яскравий шлях успіху надзвичайно талановитої, харизматичної та цілеспрямованої жінки. 

Партнери заходів – МКІП, ЮНЕСКО, Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти, Посольство Італійської Республіки у Києві, Інституту італійської культури в Києві, Міжнародний фестиваль Джакомо Пуччіні, Музично-меморіальний музей імені Соломії Крушельницької у Львові, Львівський державний музичний ліцей імені Соломії Крушельницької.

 

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України