Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У День пам’яті трагедії Бабиного Яру в Києві вшанували пам'ять жертв нацистів

29 вересня біля символічної синагоги «Місце для роздумів» в урочищі Бабин Яр у Києві відбулась спільна міжрелігійна молитва, присвячена пам’яті жертв нацистської злочинної політики.

Щороку в Україні вшановують пам’ять загиблих в Бабиному Яру 29 та 30 вересня. Саме за ці два дні в урочищі розстріляли тисячі євреїв. Це було одне з найбільших масових убивств цивільних, вчинене німцями під час Другої світової війни. 

«Ніхто не чекав, що 81 роковини трагедії Бабиного Яру ми будемо переживати під час іншої війни, яку ми всі сьогодні бачимо. Те, що нацисти робили 81 рік назад, зараз роблять на цій землі росіяни. Здавалося б такого не може статися знову, але ми побачили вбивства в Бучі, Ірпені, Маріуполі й Ізюмі та інших звільнених містах. Але ми це переживемо. Я дякую всім, що ми зібралися тут. Ці дні болю ми  також переживемо разом», – сказав Олександр Ткаченко.

Загалом, упродовж двох років німецької окупації, маховик смерті, розгорнутий нацистами у Бабиному Ярі, забрав життя близько 100 тисяч людей – євреїв, ромів, полонених червоноармійців, пацієнтів психіатричної лікарні, цивільних заручників, українських націоналістів і радянських партизанів, жертв катувань.

Цього року усі події об’єднані однією концепцією «Роковини в часи болю». Це свідчення того, що біль не в минулому, він живий — це жива рана в душі кожної свідомої людини за кожну трагедію і загублене життя. Саме ідею «живої рани», що ніяк не загоїться, й відображатиме нова інсталяція «Чорний куб часу». За допомогою аудіовізуальних ефектів, вона допоможе відвідувачам емоційно відчути відлуння трагедії, що не покидає нас навіть через 80 років.

«Чорний куб часу» буде працювати: 

  • 29 вересня з 11.00 до 20:00 год.

  • 30 вересня з 09.00 до 20.00 год.

Крім того, 29-30 вересня для відвідування відкриті й інші інсталяції: «Дзеркальне поле», «Кристалічна стіна плачу», символічна синагога «Місце для роздумів» та камерна художня виставка Матвія Вайсберга «Чужі доми» це серія картин, на яких зображені будинки євреїв, що були знищені в період Голокосту.

У заході взяли участь: представники НІМЗ «Бабин Яр», Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр», Головний Рабін України Моше Раувен Азман, Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України, Віталій Кличко, Київський міський голова, депутати Верховної Ради України та Київської міської ради. 

Вас може зацікавити

2013 об’єктів культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через російську агресію

2013 об’єктів культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через російську агресію

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України