Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Україна у фокусі Единбурзького міжнародного культурного саміту

26 серпня Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України, виступив на пленарній сесії Единбурзького міжнародного культурного саміту (Edinburgh International Culture Summit). Цього року в центрі уваги Саміту – культура та свобода України. 

«Вкотре наголосив на тому, що наша країна, наша культура – сьогодні бореться за весь цивілізований світ. Для нас культура – це свобода. А свобода – сенс життя для всіх українців. росія намагається знищити нашу культуру і нашу свободу. Вона бореться проти нашої ідентичності. Кожна людина, яка стає жертвою цієї війни, є втратою для світової культури. Ми втрачаємо знання, які мали ці люди, традиції, які вони несли. Ми втрачаємо наші культурні пам’ятки через дії росіян. Українська  культура та наші люди стали щитом від чистого зла для демократичного світу», зазначив Олександр Ткаченко.

За словами Міністра культури та інформаційної політики України, світ має об’єднатись, щоб надати допомогу українським діячам культури та медіа, щоб захистити артистів, культурних менеджерів, журналістів: «Вони зараз продовжують жити й працювати в Україні, в умовах війни, небезпеки та відсутності роботи. Україна бореться за культуру і свободу не лише для себе, а й для всього цивілізованого світу, тому нам терміново потрібна допомога саме в Україні», сказав він.

Також Міністр подякував за постійну підтримку друзям України. 

У відеозверненні до Единбурзького міжнародного культурного саміту, Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон сказав: «Протягом історії ми бачили, що відбувається, коли агресори намагаються пригнічувати та знищувати культуру. Ми бачили це з нацистами під час Другої світової війни, червоними кхмерами в Камбоджі, талібами в Афганістані».

«Сьогодні світ знову став свідком непростимих актів культурного вандалізму, цього разу в Україні», зазначив британський прем’єр.

Борис Джонсон додав, що Велика Британія фінансуватиме заходи з охорони культурної спадщини, а також військову та гуманітарну допомогу Україні.

Одночасно Віцепрем’єр-міністр, Міністр культури та національної спадщини Республіки Польща Пьотр Глінський зазначив, що всі європейські країни мають об’єднатись задля допомоги Україні досягти мети стати повноправним та успішним членом європейської сім’ї після перемоги.

Нагадаємо, Edinburgh International Culture Summit – це кількаденна закрита подія за участі міністрів культури та ключових фахівців сфери культури з усього світу. Вона відбувається щороку у серпні у приміщенні Парламенту Шотландії. Цьогоріч Український інститут та Британська Рада у співпраці з керівництвом Саміту та у рамках Сезону культури Велика Британія/Україна організували українську програму під назвою «Культура та свобода». Відтак протягом кількох днів відбудеться ряд подій, присвячених повоєнному відновленню сфери культури, зокрема в Україні, а також потребі переосмислити сучасний світовий порядок. 

 

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону