Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Віцепрезидент Європейської Комісії Маргарітіс Схінас привітав українців з прийняттям закону про медіа та повідомив про допомогу Україні в розмірі 16,5 мільйонів євро

1 вересня в Україну прибув Віцепрезидент Європейської Комісії, член Європейської Комісії з питань популяризації європейського способу життя Маргарітіс Схінас. Разом з Олександром Ткаченком, Міністром культури та інформаційної політики України, вони відвідали виставку «Україна. Розп’яття» у Національному музеї історії України у Другій світовій війні, яка присвячена подіям російсько-української війни. 

«На жаль, українські школи, шпиталі, культурні заклади і установи є найбільшими жертвами цієї війни. І війна ведеться не тільки на полі бою. На жаль, агресор хотів би бачити, що ця війна триває і в культурних закладах. І тому для ЄС надзвичайно важливо демонструвати не тільки власні наміри, а й конкретні дії стосовно того, що ми стоїмо поруч з Україною та українським народом», – зазначив Маргарітіс Схінас.

За словами Віцепрезидента Європейської Комісії, росіяни  цілеспрямовано нищать  культурні заклади в Україні для того, щоб надати цій війні ще й культурного виміру. «Це робиться абсолютно свідомо для того, щоб дестабілізувати, демотивувати українців у цій боротьбі», – додав він.

Також Єврокомісар привітав українців з прийняттям закону про медіа в першому читанні: «Це є надзвичайно важливим й практичним кроком. Насправді дуже символічно, що цей закон про медіа був прийнятий одним з першим серед тих, що є пріоритетними щодо просування  України в напрямку до Євросоюзу. Думаю, багато людей в ЄС звернули увагу на цю символічність».

Також Маргарітіс Схінас зазначив, що велике значення має те, що вже зроблено українцями для збереження пам’яті, власне української ідентичності під час війни. «На додаток до цього, 11 мільйонів євро вже були виділені ЄС для того, щоб допомогти перемістити українські культурні цінності в більш безпечні місця. Ми на цьому не зупинимося, ми передбачаємо ще близько 5,5 мільйонів євро для продовження цієї роботи», – додав представник Європейської Комісії.

Своєю чергою Міністр культури та інформаційної політики України розповів журналістам про міжнародну підтримку України в контексті своїх візитів до Франції, Німеччини та Польщі. 

«Головне з того, про що ми говорили з колегами, це термінова критично необхідна допомога Україні в трьох сферах:

  • захист культурної спадщини, особливо напередодні зими;

  • допомога українським митцям, артистам, музикантам, які перебувають Україні. Так, багато з них знайшли прихисток в Європі, але 80% продовжують працювати в театрах, писати книги, музику, живопис в Україні. Й у нас нині немає можливості видавати гранти через Український культурний фонд, тому розраховуємо на підтримку;

  • підтримка українських незалежних медіа, бо українські журналісти працюють, щоб розповідати світу правду про війну в Україні. Рекламний ринок в Україні обвалився, для нас край важливою є підтримка наших медійників.

«Я дуже сподіваюся, що наша спільна робота призведе до конкретних кроків в конкретних напрямках, які б українці відчули тут й сьогодні», – зазначив Олександр Ткаченко. 

Загалом візит чиновника такого рівня демонструє незмінність підтримки Європейського Союзу України в умовах повномасштабної агресії рф та шляху нашої держави до членства в ЄС. Маргарітіс Схінас запевнив, що Європейська Комісія допомагатиме Україні в гуманітарних питаннях, зокрема й в тому, що стосується внесення історичного центру Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

«Ми у Європейському Союзі ні на хвилину не забуваємо, що Україна – єдина країна в Європі, де людей убивали за те, що вони просто підіймали європейський прапор. Це відбувалось 8 років тому. Ми це не забудемо, ми шануватимемо це, ми надаватимемо всіляку підтримку Україні. Ми дуже сподіваємось, це факт, що Україна дуже скоро стане членом ЄС офіційно. А що стосується моєї сфери відповідальності – я думаю, що Україна вже є частиною ЄС», – заявив Віцепрезидент Європейської Комісії.

Вас може зацікавити

2013 об’єктів культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через російську агресію

2013 об’єктів культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через російську агресію

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України