Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

10 років російського вторгнення в Україну: відбулося обговорення  культурних та політичних наслідків російського вторгнення

25 березня  відбулась відкрита зустріч-обговорення на тему «10 років російського вторгнення в Україну. Частина 2: Боротьба України за виживання», організована Conflict and Civicness Research Group та Лондонською школою економіки. 

Це друга з двох частин роздумів про річницю російського вторгнення в Україну. Спікери обговорили вплив російського вторгнення, його культурні та політичні наслідки в контексті поточної боротьби України за виживання як нації та народу. Перша частина цього заходу відбулася 18 березня 2024 року.

Тарас Шевченко, заступник Міністра культури та інформаційної політики України, взяв участь у заході. У своїй промові він зазначив, що для нашої сфери культури та медіа війна принесла багато шкоди: людські втрати, як летальні, так і еміграційні; руйнування культурної інфраструктури та обʼєктів культурної спадщини; дискримінаційна політика росії щодо національних меншин на окупованих територіях; порушення свободи слова та поширення російської дезінформації на окупованих територіях. 

Разом з тим, попри війну, Україні та українцям вдалося частину викликів перевести в позитив, додав заступник Міністра. Як приклад – посилення національної ідентичності та укріплення української культури; збільшення уваги до України за кордоном, як до сильної та незалежної держави; посилення інтересу іноземців до української культури, міжнародна співпраця у сфері; поширення правди про належність українських митців до України, а не до росії, яка завдяки пропаганді поширювала псевдоісторичні наративи; майбутнє України в ЄС.

«Викликом залишається повернення справжньої історії України за кордоном. У закордонних університетах історія росії завжди була побудована на працях їх дослідників та вміщувала російські наративи. Росія використовує псевдоісторію для власної вигоди, це їхня військова ідеологія. Вони заявляють, що України та української мови ніколи не існувало, що були лише росіяни, а це – неправда», – наголосив він у своєму виступі.

Модераторкою заходу була Діна Гусейнова – доцентка кафедри міжнародної історії Лондонської школи економіки та політичних наук. Серед спікерів також були Ксенія Смірнова – проректорка з науково-педагогічної роботи КНУ ім. Тараса Шевченка, та Олександр Гладун – заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАН України.

Вас може зацікавити

Автори фільму «20 днів у Маріуполі» отримали Національну премію України імені Тараса Шевченка у театрі ім. І. Франка

Автори фільму «20 днів у Маріуполі» отримали Національну премію України імені Тараса Шевченка у театрі ім. І. Франка

Херсонська обласна військова адміністрація запрошує долучитись громадськість до ряду проєктів у сфері культури

Херсонська обласна військова адміністрація запрошує долучитись громадськість до ряду проєктів у сфері культури