Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

1096 об’єктів культурної спадщини постраждали в Україні через російську агресію

МКІП продовжує фіксувати пошкодження пам’яток культурної спадщини в Україні внаслідок російської агресії. За інформацією, поданою обласними та Київською міською військовими адміністраціями, за липень загальна чисельність постраждалих пам’яток культурної спадщини регіонів зросла на 11 одиниць і наразі складає 1096 об’єктів. 

З них національного значення – 121, місцевого – 892, щойно виявлених – 83.

Повторні влучання у пошкоджені раніше пам’ятки культурної спадщини відбулися в Дніпропетровській області. Нові – в Харківські, Херсонській та Сумській областях.

На сьогодні пошкоджень зазнали пам’ятки культури у 18 областях та Києві, зокрема: 

у Харківській області – 314, Херсонській – 150, Донецькій – 125, Одеській – 116, Чернігівській – 69, Київській та м. Київ – 69, Запорізькій – 49, Миколаївській – 45,  Дніпропетровській – 39, Львівській  – 36,  Луганській – 31, Сумській – 27, Хмельницькій – 10, Полтавській – 6, Вінницькій – 4, Житомирській – 4, Кіровоградській – 1, Черкаській – 1.

Врахована уточнена інформація по пам’ятках, які раніше зазнали руйнувань, та які знаходяться на тимчасово окупованій території та/або території активних бойових дій.

На кінець липня 2024 року майже вся територія Луганської та значні частини територій Запорізької, Донецької та Херсонської областей досі перебувають у тимчасовій окупації. Це унеможливлює обрахунок точної кількості пошкоджених пам’яток культурної спадщини, які постраждали в ході бойових дій та окупації.