Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

18 квітня Україна представить на Венеційській бієнале свій павільйон із проєктом «Плетіння сіток»

18 квітня в Італії відбудеться церемонія відкриття Національного павільйону України у межах 60-ї Венеційської бієнале сучасного мистецтва. Цього року Україна презентує проєкт «Плетіння сіток», кураторами якого стали Вікторія Бавикіна та Макс Горбацький. 

Фото Роба Баттерсбі. Надані Українським павільйоном

У заході візьме участь комісар національного павільйону, заступник Міністра культури та інформаційної політики  з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко. 

«Венеційська бієнале — це вагомий аспект культурної дипломатії. Найпрестижніша виставка сучасного мистецтва є майданчиком для презентації українського мистецтва, яке набуває нових форм під час війни. Саме таким, творчим, шляхом ми вкотре розповімо про нагальні виклики, які є в Україні», — зауважив Тарас Шевченко. 

Назва проєкту — «Плетіння сіток» — походить від практики колективного плетіння маскувальних сіток, поширеної серед українців в умовах повномасштабного вторгнення. Цей акт досліджується як символ колективного опору перед обличчям війни.

60-та Венеційська бієнале проходить під темою «Іноземці скрізь». Український павільйон звернеться до проблем інакшості через особистий досвід війни, еміграції, асиміляції в нових суспільствах та трансформації мови під тиском російської агресії.

«Українці об’єднуються: виходять на вулиці, йдуть добровольцями воювати, збираються, щоб плести маскувальні сітки. Плетіння сітки — це процес, який містить в себе більше, ніж просто створення сіток для допомоги армії. Це усвідомлення спільної дії, корисної для кожного, і для країни в цілому. Таке рішення не спускається «згори», — коментують куратори виставки назву проєкту. 

Український павільйон обрамлений архітектурною інсталяцією «Робота» Олександра Бурлаки: по колу розміщено каркаси із тканими лляними полотнами, виготовленими до 1950-х років. Митець їх зібрав на українських «блошиних ринках» та онлайн-майданчиках. 

«Робота» охоплює три інші проєкти виставки: фільм «Цивільні. Вторгнення» Даніїла Ревковського та Андрія Рачинського, інсталяцію «Щирі вітання» Каті Бучацької та відео «Сomfort work» Андрія Достлєва та Лії Достлєвої.

Зокрема, фільм «Цивільні. Вторгнення» показує історію перших днів повномасштабного вторгнення росії до України очима тих, хто вижив. Митці змонтували його з відео, які знайшли у відкритих джерелах та на приватних YouTube-каналах. Стрічка розкриває трансформаційний досвід повномасштабного вторгнення як радикальний розрив з нормою.

«Цей фільм — енциклопедія жахів, що фіксує страшний досвід, який переживають люди під час повномасштабного вторгнення», — коментують автори. 

Робота «Найкращі побажання» створена у співпраці з 15 нейродивергентними художниками. Протягом першого тижня повномасштабного вторгнення мисткиня Катя Бучацька відвідувала щоденні онлайн-заняття в інклюзивній художній майстерні в Києві. У своєму проєкті вона зосереджується на ідіомах та фразах, якими користуються нейротипові люди, а також на інтерпретації цих аспектів мови нейродивергентними людьми. В Україні фрази на кшталт «це бомба» означають «чудово». Після російського вторгнення проблематичність використання цих банальних слів стала більш помітною.

«Щодня ми обговорювали і малювали знайомі речі, які повертали нас до певної рутини. Життя тривало, минали дні, наставали дні народження. Ми вітали одне одного з кожним днем народження, і поступово мовні штампи ставали все більш нав’язливими і недоречними, відчуженими від нас», — зазначає художниця. 

Водночас Андрій та Лія Достлєви проблематизують стереотипне сприйняття українських біженців в європейських країнах. Художники запросили професійних акторів з Європи зіграти на камеру українських біженців, зобразивши їх такими, якими їх бачать суспільства країн, що приймають.  На основі інтерв’ю з реальними людьми, які пережили вимушене переселення з України, відеопортрети створюють образи біженців, які відповідають бажанням європейців, що ґрунтуються на їхніх стереотипах про іммігрантів. 

«Основна аудиторія цих відео — європейські глядачі, які можуть побачити образи українців, типові для їхнього сприйняття», — підкреслюють художники.

У відкритті Українського павільйону візьмуть участь митці, а також партнери з організації виставки.

Вас може зацікавити

Естонія повернула Україні 274 незаконно вивезені предмети культурної спадщини

Естонія повернула Україні 274 незаконно вивезені предмети культурної спадщини

МКІП та ІР-офіс співпрацюватимуть у сфері охорони культурної спадщини, цифровізації та розвитку креативних індустрій

МКІП та ІР-офіс співпрацюватимуть у сфері охорони культурної спадщини, цифровізації та розвитку креативних індустрій