Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

1946 об’єктів культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через російську агресію

Міністерство культури та інформаційної політики продовжує фіксувати пошкодження об’єктів культурної інфраструктури в Україні внаслідок повномасштабної російської агресії. Так, станом на 25 лютого 2024 року збитків зазнали 1946 об’єктів культурної інфраструктури (в тому числі заклади культури, підпорядковані МКІП та іншим ЦОВВ) без урахування пам’яток культурної спадщини, з них 317 – знищені (16%). 

Зазнали пошкоджень та руйнувань 28 закладів культури державної форми власності  (9% від загальної чисельності в Україні) та 1918  – комунальної форми власності (6 %).

Загалом найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала в Донецькій, Харківській, Херсонській, Київській та м. Києві, Миколаївській, Луганській та Запорізькій областях.

Найчисельнішою групою об’єктів культурної інфраструктури, яку пошкодила чи зруйнувала рф, є клубні заклади (48% від загальної кількості закладів культурної інфраструктури, які зазнали збитків).

Загалом постраждали:

  • клубні заклади – 933;
  • бібліотеки – 695;
  • заклади мистецької освіти – 151;
  • музеї та галереї – 113;
  • театри, кінотеатри та філармонії – 38;
  • парки, зоопарки, заповідники – 13.
  • цирки – 3;

Руйнувань зазнали клубні заклади, бібліотеки, музеї, театри, філармонії та заклади мистецької освіти (мистецькі школи і коледжі) на території 277 територіальних громад (18,9 % від загальної кількості ОТГ) у Вінницькій (3,2% ), Дніпропетровській (19%), Донецькій (83%), Житомирській (17%), Закарпатській (2%), Запорізькій (36%), Київській (27 %), Луганській (46 %), Львівській (4 %), Миколаївській (44 %), Одеській (9 %), Полтавській (2 %), Сумській (51%), Харківській (54%), Херсонській (43%), Хмельницькій (17%), Черкаській (6%), Чернігівській (47%), Кіровоградській (2 %) областях та м. Києві. 

Станом на кінець лютого 2024 року майже вся територія Луганської та значні частини територій Запорізької, Донецької та Херсонської областей досі перебувають у тимчасовій окупації, що унеможливлює обрахунок точної кількості об’єктів культурної інфраструктури, що постраждали під час бойових дій та окупації.

Вас може зацікавити

Автори фільму «20 днів у Маріуполі» отримали Національну премію України імені Тараса Шевченка у театрі ім. І. Франка

Автори фільму «20 днів у Маріуполі» отримали Національну премію України імені Тараса Шевченка у театрі ім. І. Франка

Херсонська обласна військова адміністрація запрошує долучитись громадськість до ряду проєктів у сфері культури

Херсонська обласна військова адміністрація запрошує долучитись громадськість до ряду проєктів у сфері культури