Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

1974 об’єкти культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через російську агресію

Міністерство культури та інформаційної політики продовжує фіксувати пошкодження об’єктів культурної інфраструктури в Україні внаслідок повномасштабної російської агресії. Так, станом на 25 березня 2024 року збитків зазнали 1974 заклади культури (в тому числі заклади культури, підпорядковані МКІП та іншим ЦОВВ) без урахування пам’яток культурної спадщини, з них 321 – знищені (16,3%). 

Внаслідок агресії рф зруйновані 29 закладів культури державної форми власності (9,8% від загальної чисельності в Україні) та 1945 комунальної форми власності (6%). 

За інформацією, наданою обласними та Київською міською військовою адміністраціями, протягом березня було пошкоджено 28 закладів культури. Загалом найбільше постраждали об’єкти в Харківській, Донецькій, Сумській, Чернігівській та Миколаївській областях. Водночас у звіті врахована уточнена інформація по закладах, які раніше зазнали руйнувань, та які знаходяться на тимчасово окупованій території та/або території активних бойових дій, зокрема у Донецькій області. Окрім того, відбулися повторні влучання у вже пошкодженні об’єкти, як-от у Донецькій, Сумській, Харківській, Херсонській областях та в м. Києві. 

У період із 24 лютого 2022 року найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала у Донецькій, Харківській, Херсонській, Київській та м. Києві, Миколаївській, Луганській та Запорізькій областях. Найчисельнішою групою пошкоджених чи зруйнованих закладів культури є клубні заклади (48,2% від загальної кількості закладів культурної інфраструктури, які зазнали збитків). 

Загалом постраждали:

  • клубні заклади – 951;
  • бібліотеки – 705;
  • заклади мистецької освіти – 151;
  • музеї та галереї – 114;
  • театри, кінотеатри та філармонії – 36;
  • парки, зоопарки, заповідники – 14;
  • цирки – 3.

Руйнувань зазнали клубні заклади, бібліотеки, музеї, театри, філармонії та заклади мистецької освіти (мистецькі школи і коледжі) у 280 територіальних громадах (19,1 %) у Вінницькій (3,2% від загальної кількості територіальних громад в області), Дніпропетровській (19%), Донецькій (83%), Житомирській (17%), Закарпатській (2%), Запорізькій (36%), Київській (27,1%),  Кіровоградській (2%), Луганській (46,2%), Львівській (4,1%), Миколаївській (44,2%), Одеській  (9%), Полтавській (2%), Сумській (54,9%), Харківській (55,4%), Херсонській (43%), Хмельницькій (17%), Черкаській (6,1%), Чернігівській (47,4%) областях та м. Києві.

Станом на кінець березня 2024 року майже вся територія Луганської та значні частини територій Запорізької, Донецької та Херсонської областей досі перебувають у тимчасовій окупації, що унеможливлює обрахунок точної кількості закладів культури, що постраждали під час бойових дій та окупації.

Вас може зацікавити

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

У Києві відбулась прем’єра документального фільму «Форма вогню» про роботу рятувальників у Херсоні

У Києві відбулась прем’єра документального фільму «Форма вогню» про роботу рятувальників у Херсоні