Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

3D пам’ятки: інноваційний підхід до дослідження, захисту та популяризації культурних надбань.

Пам’ятки культури – це об’єкти або споруди, які мають історичну, культурну, архітектурну або археологічну цінність і є об’єктами історичної пам’яті. Вони можуть охоплювати архітектурні пам’ятки, пам’ятники, археологічні рештки, цілі міста чи ареали, які мають важливе значення для розуміння минулого і культурного контексту певної території або нації. Пам’ятки є важливими для збереження історичної та культурної ідентичності та сприяють розвитку туризму та освіти. Однак з часом вони руйнуються або й зовсім зникають, через низку факторів, таких як неналежна увага до підтримки їх стану,  відсутність реставрації, брак фінансування, пошкодження тощо. Інноваційним підходом до дослідження, популяризації та захисту культурних надбань є створення 3D моделей. Ця технологія дозволяє віртуально відтворити архітектурні та історичні пам’ятки з високою точністю та деталізацією. Україна, зі своєю розмаїтістю культурної спадщини, має великий потенціал для застосування цієї технології.

Процес оцифрування пам’яток культури в Україні все ще знаходиться на початковій стадії. Загалом, в межах масштабного проєкту створення 3D об’єктів культурної та історичної спадщини, в Україні оцифровано понад 300 пам’яток національного і місцевого значення. Одними з учасників проєкту є команда SKEIRON, що оцифрували близько 50% зі всіх наразі існуючих 3D пам’яток. Вони цифрують українську спадщину вже понад вісім років — і за цей час встигли оцифрувати Софійський собор, костел святого Миколая, Чернівецький університет, Золоті ворота, палац культури «Енергетик» у Прип’яті та більшість пам’яток ЮНЕСКО, зокрема дерев’яні церкви. З них – більше 100 об’єктів оцифровано у високій деталізації. Наразі SKEIRON відслідковує стан оцифрування памʼяток по Україні. Ці дані стають видимими на онлайн мапі.  
Водночас – в Державному реєстрі нерухомих пам’яток України 300 тис. об’єктів. Команда SKEIRON підписала меморандум з МКІП щодо передачі даних з діджиталізації до бази даних Міністерства.

Серед об’єктів, які важливо оцифрувати: 

  • пам’ятки на прифронтових територіях;
  • пам’ятки національного значення;
  • об’єкти, які легко руйнуються під дією часу (або через недбалість людей), – наприклад, дерев’яні церкви.

Одним з наочних прикладів важливості оцифрування пам’яток культури є Музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на Білогорщі, що був повністю знищений вогнем, внаслідок падіння уламків безпілотника 1 січня 2024. На щастя, до трагедії було створено деталізовану 3D версію музею, що наразі залишається єдиною можливістю ознайомитись з експозиціями та пам’ятками, що були представлені у ньому.

Наразі в процесі оцифрування архітектурних та інших пам’яток культури зародилось кілька проєктів. Крім масштабної роботи зі створення 3D пам’яток національного значення, командою SKEIRON створено також менший проєкт “Кишенькова країна”, в межах якого створено AR-додаток, який став платформою для інтерактивного знайомства з 40 архітектурними пам’ятками по всій території України у форматі 3D-моделей та доповненої реальності. 

Ще одним прикладом вдалого проєкту з оцифрування пам’яток культури є Туристично-культурний хаб «Київ Цифровий», що створив 3D моделі 15 історичних пам’яток у форматі доповненої реальності. Проєкт презентує моделі «Золотих воріт», засновників Києва, магічних звірів з картин Марії Примаченко, історичних постатей та архітектурні пам’ятки часів Київської Русі. 

За допомогою подібних проєктів кожен охочий може відвідати ці віртуальні пам’ятки, навіть знаходячись за межами України. Це робить культурну спадщину доступною для широкої аудиторії та сприяє збереженню та популяризації української історії та культури. Крім того, 3D моделі історичних місць та об’єктів дозволяють урізноманітнити та наповнити освітні процеси, збудити більший інтерес до навчання в учнів та студентів, адже використання 3D пам’яток, зокрема, на уроках історії сприяє глибшому та захопливішому розумінню історичних подій та культурної спадщини та допомагає уявити минуле у більш реалістичних умовах.

Таким чином, 3D пам’ятки в Україні є важливим інструментом для збереження та вивчення культурної спадщини країни, а також для привертання уваги до її багатошарової історії та унікальної архітектури.

Вас може зацікавити

До 15 червня українські митці можуть взяти участь в конкурсі на отримання фінансової допомоги від фонду ЮНЕСКО 

До 15 червня українські митці можуть взяти участь в конкурсі на отримання фінансової допомоги від фонду ЮНЕСКО 

ЮНЕСКО відкрила в Києві фотовиставку, присвячену впливу війни на культуру

ЮНЕСКО відкрила в Києві фотовиставку, присвячену впливу війни на культуру