Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Харкові на базі ХНАТОБ запрацював «Український АРТ ХАБ «Мистецька ФОРТЕЦЯ»

12 травня в Харкові стартував новий проєкт Міністерства культури та інформаційної політики «Український АРТ ХАБ «Мистецька ФОРТЕЦЯ», створений на базі Харківського національного академічного театру опери та балету імені Миколи Лисенка. Проєкт має на меті проведення мистецьких виступів на деокупованих територіях. Першими в Харкові в рамках проєкту виступили артисти Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка в Харкові. 

Переглянути фотоальбом

«Наш проєкт «Український АРТ ХАБ «Мистецька ФОРТЕЦЯ» створений, аби за допомогою мистецтва психологічно підтримувати наших захисників та мешканців деокупованих територій. Це і військовослужбовці ЗСУ, і представники правоохоронних органів та пошуково-рятувальних служб деокупованих територій і зон, наближених до бойових дій», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Наразі Схід Опера став координаційним центром, до задач якого входить розробка логістики для творчих груп з національних театрів і концертних організацій. У Харкові Франківці представили виставу-концерт «Музи не мовчать», створену режисером Іваном Уривським. В її основі – вірші та авторські пісні акторів-франківців, що об’єднують в єдине ціле наше минуле, сьогодення і майбутнє. У концерті взяли участь актори-франківці – Михайло Кукуюк, Катерина Артеменко, Валерій Величко, Лариса Руснак.

«Мистецькі поїздки дають енергію надії і віри у нашу перемогу, вони надихають тих людей, яким боляче і страшно. На Харківщині ми відчули, наскільки зараз це потрібно людям. І ми будемо їздити на запити громад і військових частин, які хочуть живого спілкування з митцями. Адже ця мистецька фортеця – важлива для віри у нашу спільну перемогу», – зазначив директор Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Євген Нищук.

Також актори Київського Національного театру імені Івана Франка виступили з концертами на Харківщині. Зокрема зіграли свою мистецьку музично-поетичну програму «Музи не мовчать» перед мешканцями та захисниками у Балаклійській громаді Ізюмського району. Вона знаходилась під російською окупацією та була звільнена у вересні 2022 року українськими військовими.

«Спільну біду треба проживати спільно: через єднання, через музику, через гумор. Культура ж є тим рушієм і фундаментом, задля якого ми все це робимо. Саме через мистецьку рефлексію та асоціативність ми можемо говорити про це зі світом», – розповів актор і музикант Михайло Кукуюк.

Нагадаємо, команда франківців вже не вперше гастролює прифронтовими містами – за роки війни це стало вже певною традицією у театрі. Авторські композиції, часом гострі, але актуальні поетичні рядки, живе спілкування, єднання спільним духом боротьби – все це надихає та дарує впевненість у перемозі.

У рамках роботи українського арт хабу «Мистецька фортеця» планується ряд культурно-мистецьких заходів для мешканців та захисників на території тридцяти громад Харківської, Донецької, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської та Сумської областей. 

Вас може зацікавити

МКІП закликає всіх охочих долучитись до розробки стратегії розвитку культури, – Ростислав Карандєєв

МКІП закликає всіх охочих долучитись до розробки стратегії розвитку культури, – Ростислав Карандєєв

Звернення Президента України до світових лідерів напередодні Саміту миру

Звернення Президента України до світових лідерів напередодні Саміту миру