Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«…Але будуть відроджені у славі і силі»: у Лаврі відкрилась виставка про храми України, понівечені росіянами

11 травня у Трапезній палаті Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» (Київ, вул. Лаврська, 9)відкрилась виставка «…Але будуть відроджені у славі і силі» (1 Кор. 15:43). Вона розповідає про храми України, понівечені внаслідок повномасштабного російського нападу. 

Переглянути відео

Переглянути фотоальбом

За понад рік повномасштабної війни російські окупанти зруйнували, пошкодили чи сплюндрували храми і сакральні споруди в Україні, значна частина яких має історико-культурну цінність та є пам’ятками архітектури й мистецтва. 

Українські храми – матеріальне втілення духовності. росіяни руйнують їх цілеспрямовано й систематично. Промовисто про ці злочини скажуть світлини, відео та експонати зі зруйнованих храмів, зібрані в експедиціях на деокуповані території. 

«В Україні під час війни було знищено 415 храмів, капличок. Це стосується різних церков, культових споруд християн, мусульман, іудеїв. Ворог, стріляючи в наші храми, стріляє в Бога, попри віросповідання. 100 з цих споруд повністю зруйновані. Ми безперечно все відбудуємо, але для нас важливо зафіксувати те зло, яке творить з храмами України російський агресор. Сподіваюсь, що це стане реальним втіленням європейського гасла «Ніколи знову». Ми зможемо осягнути це після нашої перемоги, а також відтворити ту велич наших храмів, якою вона була до війни і навіть зробити їх кращими», – сказав Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України. 

Серед учасників відкриття: Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, Предстоятель Православної церкви України; Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики; Максим Остапенко, виконувач обов’язків генерального директора Національного заповідника «Києво-Печерська лавра»; Ігор Пошивайло, генеральний директор Національного музею Революції Гідності, координатор Штабу порятунку спадщини (HERI); Юрій Савчук, генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні, Меморіальний комплекс.

Організатори виставки: Національний заповідник «Києво-Печерська лавра», Національний музей історії України у Другій світовій війні, Національний музей Революції Гідності, Штаб порятунку спадщини (HERI).

Вхід на відкриття виставки вільний. Виставка «…Але будуть відроджені у славі і силі» триватиме впродовж року. Умови відвідування – вартість входить в єдиний квиток відвідування заповідника. 

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав Державний історико-архітектурний заповідник у м. Святогірську 

Ростислав Карандєєв відвідав Державний історико-архітектурний заповідник у м. Святогірську