Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Анастасія Бондар взяла участь у дискусії про українську культурну спадщину в рамках Ukraine Recovery Conference — 2024

Сьогодні, 12 червня, в Берліні, в рамках Міжнародної конференції Ukraine Recovery Conference — 2024 заступниця міністра культури та інформаційної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар взяла участь у дискусії «Людський вимір: захист та збереження української культурної спадщини».

«Людський вимір, заснований на культурному розвитку, не повинен сприйматися як розкіш, це базова необхідність для інклюзивного та різноманітного суспільного відновлення. 

Ми закликаємо чітко зафіксувати, що 20% усіх ресурсів на відновлення та реконструкцію мають бути спрямовані на людський вимір, де культура має відігравати свою життєво важливу та центральну роль!

Культура не повинна конкурувати з іншими секторами, а має зайняти своє гідне місце!», – сказала вона.

«ЮНЕСКО підтримує Україну в культурній сфері з початку великої війни. Ми робимо моніторинг, оцінюємо шкоду, працюємо з консервацією та стабілізацією обʼєктів спадщини. Розроблена велика програма план дій. Тільки завдяки величезній підтримці всіх міжнародних партнерів, зокрема фінансовій, можливо було все це зробити. Ми спільно та скоординовано співпрацюємо з Міністерством культури та інформаційної політики України по всім напрямкам, а також координуємо зусилля всіх, хто прагне допомогти врятувати спадщину та підтримати сектор культури», – зазначила директорка ЮНЕСКО з питань культури та надзвичайних ситуацій Кріста Пікат.

Міністр культури Литви Сімонас Кайріс розповів про конференцію, що пройшла минулого тижня у Вільнюсі та підкреслив, що культура є важливим елементом відбудови України, про що свідчить підписаний 30 країнами учасницями документ  «Вільнюський закликк до дій для відновлення культурного сектору України».

«Ще раз хочу, щоб ми всі усвідомили, наскільки це важливо, що ми у рамках цієї конференції обговорюємо культуру. Це дуже важливо, мати культуру у порядку денному. Оскільки, якщо ми подивимося на цю війну, агресивну війну, це також війна проти культури. Це війна, яка намагається зруйнувати спадщину, пам’ять людей, архіви, бібліотеки. Це війна, яка намагається руйнувати саму базу демократії. Коли я була в Одесі, я нарешті для себе зрозуміла роль культури в Україні і взагалі в демократії. Тобто, на кожній зустрічі, яку ми проводимо в рамках Великої сімки, в ЮНЕСКО, в рамках Європейського Союзу, ми повинні ставити культуру на порядок денний. Це робота на благо демократії і безсумнівно культура потрібна завжди. Музеї, концертні зали, бібліотеки – це місця, де люди зустрічаються. Театр місце, де вони виражають себе, де вони розуміють, що таке свобода, що таке самовираження. А діячі культури це ті творчі люди, які примушують світові події звучати. Демократія має голос через культуру. І путін це ненавидить. Це те, що він ненавидить і хоче знищити. Тому нам треба підтримувати наших друзів, митців в Україні, діячів культури, для того, щоб вони могли далі працювати і розвиватися», – розповіла Державна міністерка з питань культури та ЗМІ Німеччини Клаудіа Рот.

«Для мене велика честь долучитися до обговорення культурного сектору на цій конференції. Я представляю Одеський національний художній музей, а також громадську організацію «Museum for Change», яка співпрацює з різними міжнародними організаціями, залучає підтримку та підтримує різні культурні інституції по всій Україні. На початку повномасштабного вторгнення, ми почали шукати допомогу для свого музею і згодом ми відчули, що міжнародні фонди відкриті до співпраці і ми спроможні допомагати іншим. Міжнародна співпраця та внутрішнє партнерство це насправді є підтримкою і запорукою стійкості наших інституцій», – підкреслила директорка Одеського художнього музею Катерина Кулай. 

Едмондо Чіріеллі, Заступник міністра закордонних справ та міжнародного співробітництва Італії запевнив у незмінній підтримці відновлення культурної спадщини та збереження пріоритету напрямку культури і на наступний рік, коли Італія стане приймаючою стороною конференції Відновлення України 2025.

Модераторкою виступила Камілла Мордгорст, Президентка Національного інституту культури Європейського Союзу.

Нагадаємо, Міжнародна конференція Ukraine Recovery Conference — 2024 об’єднала лідерів урядів низки країн, міжнародних організацій, бізнесу та громадянського суспільства. URC2024 є продовженням циклу щорічних заходів, присвячених швидкому відновленню та довгостроковій відбудові України, які проводяться від початку повномасштабної агресії росії.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука