Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

АРМА спільно з МКІП розробляють нові підходи до збереження культурної спадщини України

2 вересня відбулась зустріч т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва та Голови Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) Олени Думи.

Напередодні голосування у другому читанні за законопроєкт №11280-1 щодо особливостей управління культурними цінностями та іншими активами, ініційованого АРМА, сторони обговорили ключові аспекти управління культурними цінностями та іншими активами в Україні. 

Зокрема говорили про доцільність внесення змін до чинного законодавства щодо збереження картин, які раніше належали державному зраднику віктору медведчуку як частини національної культурної спадщини.

«Надзвичайно важливо зберегти нашу культурну спадщину, яка опинилася в руках злочинців та зрадників», – наголосила Олена Дума. «АРМА готове повертати державі те, що їй належить по праву та служитиме цінністю для наступних поколінь».

Очільники відомств також обговорили майбутні законодавчі ініціативи. Серед них – вдосконалення процедур переміщення культурних цінностей через митницю, залучення експертів МКІП для визначення приналежності предметів до культурної спадщини, а також розробка механізмів передачі конфіскованих активів національним закладам культури для здійснення їх діяльності.

«Активи, які можуть стати осередками культури, мають залишатися у державній власності. МКІП зацікавлене в тому, аби вони  використовувались на благо української культури. Адже у майбутньому це можуть бути концертні чи виставкові майданчики. Один з таких обʼєктів – Міжнародний центр культури та мистецтв Федерації профспілок України», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

За його словами, застосування конкурентної комерційної процедури визначення управителя цього активу може призвести до його перепрофілювання. Це може відбутися у випадку, коли не будуть встановлені зобовʼязання щодо збереження напрямку діяльності цього обʼєкту культури. 

Співпраця Міністерства культури та інформаційної політики та АРМА сприятиме більш ефективному захисту національної культурної спадщини та вдосконаленню державної політики щодо управління конфіскованими активами.

Вас може зацікавити

Євроінтеграція під час війни: в Києві обговорили виклики для свободи слова та роль Суспільного мовлення

Євроінтеграція під час війни: в Києві обговорили виклики для свободи слова та роль Суспільного мовлення

Відсьогодні перші 40 шкіл приєдналися до «Мрії»

Відсьогодні перші 40 шкіл приєдналися до «Мрії»