Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Артисти ХНАТОБ повернулися до Харкова з гуманітарного туру

До Харкова повернулися з тривалого відрядження артисти трупи Харківського національного академічного театру опери та балету імені М. В. Лисенка / Схід Опера, які понад два роки перебували в гуманітарному турі «Європейський шлях».

Безпрецедентний тур Схід Опера став яскравим зразком культурної дипломатії української держави. 

Головна мета туру – ознайомлення європейської публіки з культурою України і демонстрація того, що саме спільні культурні цінності, наш «європейський культурний код» є тим, що нас об’єднує, а також донесення правдивої інформації про війну в Україні. 

Не менш важливою для театру була місія підтримки своїх співвітчизників, які через російську агресію були змушені виїхати з країни. Для них виступи артистів ХНАТОБ/Схід Опера стали зворушливою та повною емоцій зустріччю з Батьківщиною. Ще одним із надзвичайно важливих завдань гуманітарного туру «Європейський шлях» стало збереження цілісності й творчої форми колективу. Від початку повномасштабного вторгнення театр фактично не тільки не переривав свою діяльність, поновивши її вже у березні 2022, а й був унікальним зразком тривалої ефективної роботи одного колективу одразу на двох локаціях – в Україні та Європі.

Колектив щиро вдячний за можливість проведення такого туру урядам двох держав – Литви та Словаччини, які зробили все можливе, щоб такий незвичайний проєкт був реалізований. Вони надали трупі Схід Опера приміщення для проживання та репетицій і створили умови для перебування українських митців. Звідти артисти виїздили з концертами і виставами до європейських країн. Загалом за цей час було проведено 288 заходів у 15 європейських країнах (серед яких Австрія, Ватикан, Греція, Італія, Німеччина, Франція та ін.) та Канаді. У них взяло участь близько 160 тисяч глядачів. У Словаччині колектив також проводив чимало благодійних концертів на знак вдячності країні, яка прихистила театр і допомогла йому, а також для наших співвітчизників, щоб їх зв’язок з Батьківщиною не переривався.

Робота колективу за кордоном продемонструвала його величезний євроінтеграційний потенціал. Ми вкотре переконалися у значних можливостях українських артистів. За цей період було напрацьовано чимало культурних і ділових зв’язків, які дозволять у майбутньому розширити комунікаційне поле як самого театру, так і його партнерів, театральних і навчальних закладів. Це сприятиме якомога ширшому просуванню української культури як невід’ємної частини європейського культурного простору.

Повернення артистів було необхідне через радикальне розширення поля діяльності театру: створено безпечний майданчик для виступів колективу в самому Харкові, відбувся запуск всеукраїнського проєкту Українського Арт хабу «Мистецька фортеця», створеного театром за дорученням Міністерства культури та інформаційної політики України і за участі інших національних театральних колективів задля виконання звернення Президента України Володимира Зеленського про необхідність допомоги і моральної підтримки у такий складний період харків’ян, мешканців деокупованих і наближених до бойових дій територій. Отже, ті, хто повернувся з відрядження, одразу включаються в інтенсивну роботу в рідному місті.

Долаючи всі перешкоди, в тому числі і з кадровими питаннями, які постали сьогодні перед усіма підприємствами Харкова та України в цілому, Національний академічний театр опери та балету імені М. В. Лисенка / Схід Опера залишається форпостом національної культури на Сході України і перетворює проблеми, що виникають, на «вікна можливостей». Відбувається оновлення мистецького колективу, до театру прийшло чимало талановитих молодих артистів. У його планах – створення абсолютно нових оригінальних культурних продуктів, реалізація унікальних проєктів, пошук партнерів для ефективних мистецьких колаборацій, допомога у виживання і розвитку мистецьких навчальних закладів.  Весь цей складний час театр відчував любов і підтримку харківських глядачів, а тепер у повному складі готується до зустрічі з ними. 

Вас може зацікавити

Під час всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал» відбулася панельна дискусія щодо освіти у сфері культури

Під час всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал» відбулася панельна дискусія щодо освіти у сфері культури

Збереження людського капіталу в сфері культури під час війни – основне завдання сьогодні

Збереження людського капіталу в сфері культури під час війни – основне завдання сьогодні