Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Безбар’єрність як суспільна норма»: у Києві відбулась зустріч керівників регіональних департаментів культури та інформаційної політики

4 червня відбулась регіональна зустріч керівників департаментів культури та інформаційної політики ОДА/ОВА «Безбар’єрність як суспільна норма». 

Переглянути фотоальбом

Фото Антоніни Вишневської

Її провели Міністерство культури та інформаційної політики спільно з радницею-уповноваженою Президента України з питань безбар’єрності, за підтримки Дитячого Фонду ООН (UNICEF).

«Наша мета – це розбудова безбар’єрного суспільства, в якому для кожного і кожної відкриті можливості для роботи, освіти, пересування в просторі і спілкування. І роль культурних діячів в тому, щоб через створені продукти, проєкти і простори демонструвати переваги соціальної згуртованості і цінності кожної людини, залучаючи людей з інвалідністю, людей старшого віку, батьків з маленькими дітьми», — наголосила у виступі Тетяна Ломакіна, радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності.

До події доєдналися представники Міністерства культури та інформаційної політики України, Офісу Президента України, UNICEF Україна, а також – експерти з міжнародних, всеукраїнських громадських організацій та бізнес-спільнот.

«Безбар’єрність – це суспільна норма. Сьогодні стандарти безбар’єрних культурних та інформаційних послуг формують вимоги до нашої роботи як працівників сфери. Ми маємо дослухатися до потреб різних людей та реалізовувати системні рішення у кожному регіоні країни. Доступність та інклюзивність має напряму відображатися у нашій роботі: у комунікаціях, публічних заходах, проєктах та інформаційних продуктах», — сказав Ростислав Карандєєв, т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України.

Під час зустрічі:

  • презентували дослідження актуальної суспільної думки щодо політики безбар’єрності в Україні;
  • презентували Комунікаційну стратегію для підтримки реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року;
  • обговорили вплив та роль політики безбар’єрності з метою підтримки та стабілізації суспільства;
  • ознайомили учасників з Програмою надання культурних послуг для захисників та захисниць України та проєктом створення Регіональних мап безбар’єрних культурних послуг.

«Наш обов’язок створити всі необхідні умови для розвитку та безпеки кожної дитини. Інклюзивна освіта, доступ до медичної підтримки і реабілітації, до спілкування на рівних з однолітками – усе це про безбарʼєрне демократичне суспільство», — зазначила Катерина Булавінова, медичний експерт Дитячого фонду ООН (UNICEF).

Учасники події обговорили пріоритетність безбар’єрності як політики в контексті викликів сьогодення та змогли на практиці застосувати нові методики й інструменти. Спільно з експертами громадських організацій, керівники департаментів культури самостійно написали новину відповідно до Комунікаційної стратегії, оцінили доступність простору згідно з вимогами «Гайду безбар’єрних подій» та склали план безбар’єрного заходу для органів місцевого самоврядування.

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України