Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Бібліотеки як простір психосоціальної підтримки»: 30 бібліотек із 6 областей України візьмуть участь у пілотному проєкті ЮНЕСКО

12 вересня в онлайн-форматі відбувся ознайомчий вебінар для працівників бібліотек щодо участі в пілотному проєкті ЮНЕСКО «Бібліотеки як простір психосоціальної підтримки». Він спрямований на підвищення обізнаності про психічне здоров’я серед співробітників бібліотек, покращення їхніх навичок самодопомоги і першої психологічної допомоги для підтримки колег та відвідувачів бібліотек.  

«Бібліотеки сьогодні — це не лише місце, куди приходять за книжками, це така собі спільнота, куди люди іноді звертаються з абсолютно різними запитами. Не завжди зрозумілі їхні потреби, як реагувати на певні їхні реакції, або як відповісти на їхні запити. У бібліотекарів теж є свої почуття, емоції, переживання й навантаження, тому потрібно знати як із цим упоратися. Власне, це і привело нас до реалізації даного проєкту», — зазначила програмна спеціалістка ЮНЕСКО з питань освіти Наталія Каташинська.

Участь у проєкті візьмуть 30 бібліотек із шести пілотних областей: Житомирської, Івано-Франківської, Київської, Львівської, Одеської, Тернопільської. Навчання проходитиме у жовтні-листопаді поточного року в очній та дистанційній формі загальним обсягом 60 годин. 

«На жаль, поки що проєкт не може охопити всі бібліотеки. Спочатку хочемо пропрацювати програму, отримати зворотний зв’язок. З наступного року, сподіваємося, що зможемо масштабувати проєкт», — додала Наталія Каташинська.

Під час вебінару працівники бібліотек ознайомилися з деталями перебігу проєкту, програмою навчання та умовами участі в офлайн тренінгах.

Проєкт реалізовується Бюро ЮНЕСКО в Україні за фінансової підтримки Японії, у співпраці з Міністерством культури та стратегічних комунікацій України, Координаційним центром з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?». Інформаційна та експертна підтримка надається ВГО «Українська бібліотечна асоціація» та Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого.   

Вас може зацікавити

Цифровізація та міжнародна співпраця – ключ до збереження української культурної спадщини, — Анастасія Бондар

Цифровізація та міжнародна співпраця – ключ до збереження української культурної спадщини, — Анастасія Бондар

Україна та Франція визначили нові напрями співпраці в сфері культури та стратегічних комунікацій

Україна та Франція визначили нові напрями співпраці в сфері культури та стратегічних комунікацій