Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Бібліотеки як простір психосоціальної підтримки»: в МКІП визначили наступні кроки реалізації проєкту

5 серпня у МКІП відбулась робоча зустріч щодо реалізації проєкту МКІП «Бібліотеки як простір психосоціальної підтримки». Мета флагманського проєкту «Мистецтво допомагати» в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативи першої леді Олени Зеленської – перетворити бібліотеки на місця, де кожен зможе отримати необхідну психологічну допомогу та підтримку. 

Переглянути фотоальбом

Фото Антоніни Вишневської

Проєкт охопить 15 бібліотек у шести пілотних областях України. Це Київська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Житомирська, Одеська області. В рамках проєкту будуть напрацьовані методичні рекомендації, які зможуть використовувати в своїй роботі всі бібліотеки України.  

«МКІП разом з партнерами запустило амбітний проєкт, який має на меті зробити бібліотеки просторами, де люди зможуть отримати першу психологічну допомогу. Міністерство зацікавлене максимально розширювати мережу закладів, де би українці могли отримати психосоціальну підтримку», – сказав заступник Міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко. 

Під час зустрічі учасники познайомились з консультантами та експертами проєкту. Це Марина Пристінська – освітня консультантка, методистка початкової школи, нейропедагог, практичний психолог, тренерка НУШ, консультантка проєкту ЮНЕСКО; Світлана Ковальчук – учений секретар Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, методистка, консультантка проєкту ЮНЕСКО, а також Альона Попова – спеціалістка з освіти, психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, ЮНЕСКО.

Також серед учасників обговорення представники МКІП, зокрема начальник відділу політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я Леся Хемраєва, експертка з психічного здоров’я Координаційного центру з психічного здоров’я КМУ Анастасія Голотенко, а також представники ЮНЕСКО: очільник напрямку Освіта Даніель Чутурич та спеціалістка з освітніх програм Наталія Каташинська. 

Учасники обговорили наступні кроки щодо реалізації проєкту. Серед них: розробка та впровадження спільних з UNESCO спеціалізованих освітніх програм з проведення навчання для працівників сфери культури щодо підтримки ментального здоров’я, а також проведення спільних з UNESCO заходів на ключових етапах реалізації спільного проєкту на 2024 рік. 

В межах проєкту МКІП бібліотечні працівники опанують техніки самодопомоги, першої психологічної допомоги та окремі арттерапевтичні техніки, які можна використовувати при проведенні заходів з психосоціальної підтримки та психоемоційного розвантаження. На базі кожної бібліотеки, що бере участь у пілотному проєкті, проведуть не менше 5 заходів з психосоціальної підтримки для відвідувачів.

Вас може зацікавити

Тризуб на монументі «Батьківщина-мати» – під постійним контролем

Тризуб на монументі «Батьківщина-мати» – під постійним контролем

Розпочався конкурс на здобуття премії імені В. С. Косенка у 2024 році  для композиторів – авторів музики для дітей та юнацтва

Розпочався конкурс на здобуття премії імені В. С. Косенка у 2024 році  для композиторів – авторів музики для дітей та юнацтва