Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Через російську агресію ми втрачаємо не лише українську спадщину, а й частину світового надбання, – Ростислав Карандєєв

Сьогодні, 22 квітня, відбулась онлайн сесія міжнародного тренінгу зі збереження культурної спадщини. Її організували та провели: ІККРОМ, Єврокомісія у партнерстві з Міністерством культури та інформаційної політики України. 

«Після цього тренінгу учасники отримають необхідні навички для взаємодії з місцевими органами влади та гуманітарними організаціями для планування відновлення спадщини на національному та місцевому рівнях, а також роботи з постраждалими та вразливими громадами для захисту спадщини, що знаходиться під загрозою зникнення», – сказала Генеральна директорка ІККРОМ Аруна Гуджрал.

Такий тренінг – це перша настановча сесія для підвищення спроможності України щодо надання першої допомоги та планування відновлення культурної спадщини.

«Культурна спадщина України знаходиться на нашій території, але належить усьому світові. Саме такий підхід має бути ключовим у формуванні політики, як ІККРОМу, ЮНЕСКО та Єврокомісії, так і всього світу, враховуючи ті виклики і втрати, які, на жаль, ми сьогодні фіксуємо. Ми втрачаємо не українську спадщину, ми втрачаємо світову спадщину. І, відповідно, підхід з боку кожної країни має бути сформований, виходячи з цього наративу. Принаймні ми на це дуже і дуже сподіваємось», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Він подякував всім організаторам та учасникам заходу за небайдужість та бажання фокусуватись на темі збереження української культурної спадщини. 

За словами очільника МКІП, саме завдяки ІККРОМу сьогодні в Україні сформовані мобільні групи фахівців, які можуть виїхати на об’єкт, оглянути його та засвідчити ступінь руйнувань. Це дуже важливо, аби не тільки сформувати потреби в майбутньому при відновленні втрачених або зруйнованих пам’яток. Але й для того, щоб на міжнародному правовому рівні виставити державі-агресорці рахунок та отримати ресурс відновити втрачене. 

«Перш за все, я дуже вдячна за те, що ви залишаєтеся з нами поруч з самого початку повномасштабного вторгнення. Я також дуже вдячна, що ви не тільки слухаєте, але й чуєте нас та наші прохання. Ми мали багато розмов з паном Міністром щодо того, як маємо організувати процес роботи та розвитку експертизи представників органів спадщини на місцях. І ми зрозуміли, що найкращий спосіб – це створити в нашій країні експертну групу, яка могла б підтримувати всі регіони нашої країни, виїзжати на пошкоджені обʼєкти та ділитися знаннями та навичками на місцях. Окремо важливо, щоб будь яка активність та навчання завершувались конкретними висновками та рекомендаціями для впровадження змін на рівні законодавства», – сказала заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Анастасія Бондар. 

Нагадаємо, Міжнародний центр з дослідження, збереження та реставрації культурних цінностей (ІККРОМ) з 1959 розміщується в Римі на запрошення уряду Італії та за угодою з ЮНЕСКО. Центр є міжурядовим органом, членами якого стають держави-члени ЮНЕСКО. Асоційованими членами можуть бути державні установи країн – не членів ЮНЕСКО, приватні та громадські інституції.

Вас може зацікавити

МКІП готує бюджетну декларацію на наступний рік щодо фінансової підтримки регіональних медіа 

МКІП готує бюджетну декларацію на наступний рік щодо фінансової підтримки регіональних медіа 

Пріоритетні завдання у прифронтових регіонах — створення укриттів та мистецьких хабів на базі об’єктів культурної інфраструктури, — Ростислав Карандєєв

Пріоритетні завдання у прифронтових регіонах — створення укриттів та мистецьких хабів на базі об’єктів культурної інфраструктури, — Ростислав Карандєєв