Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Через російську агресію в Україні постраждали 1605 об’єктів культурної інфраструктури

Міністерство культури та інформаційної політики України продовжує фіксувати пошкодження об’єктів культурної інфраструктури в Україні внаслідок російської агресії. Так, станом на 25 липня 2023 року збитків зазнали 1605 об’єктів культурної інфраструктури, без урахування пам’яток культурної спадщини. З них більше третини (589 об’єктів) – зруйновані.

За останній місяць загальна чисельність постраждалих об’єктів культурної інфраструктури зросла на 23 одиниці, більша частина з яких припадає на Херсонщину (9 одиниць або 39%).

Найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала у Донецькій, Херсонській, Харківській, Київській, Миколаївській, Запорізькій та Луганській областях.

Найчисельнішою групою об’єктів культурної інфраструктури, які зазнали пошкоджень чи руйнувань, є клубні заклади (48% від загальної кількості закладів культурної інфраструктури, які зазнали збитків).

Загалом постраждали:

·       клубні заклади – 760;

·       бібліотеки – 607; 

·       музеї та галереї – 90;

·       театри та філармонії – 28; 

·       заклади мистецької освіти – 120.

Пошкоджень і руйнувань зазнали клубні заклади, бібліотеки, музеї, театри, філармонії, заклади мистецької освіти (мистецькі школи і коледжі) та об’єкти культурної спадщини на території 225 територіальних громад (15,3%) у Вінницькій (3%), Дніпропетровській (17%), Донецькій (87%), Житомирській (12%), Закарпатській (2%), Запорізькій (33%), Київській (29%), Луганській (42%), Львівській (4%), Миколаївській (42%), Одеській (4%), Сумській (49%), Харківській (36%), Херсонської (37%), Хмельницькій (5%), Черкаській (3%), Чернігівській (16%) областях та м. Києві. 

Варто зазначити, що майже вся територія Луганської та значні частини територій Херсонської, Запорізької та Донецької областей досі перебувають у тимчасовій окупації. Це унеможливлює обрахунок точної кількості об’єктів культурної інфраструктури, що постраждали в ході бойових дій та окупації.

Вас може зацікавити

Суд підтвердив, що УПЦ не має правових підстав перебувати на території Єлецького монастиря

Суд підтвердив, що УПЦ не має правових підстав перебувати на території Єлецького монастиря

Ми маємо зробити все можливе, щоб зберегти нашу культурну спадщину та зупинити культурне стирання українців, – Анастасія Бондар

Ми маємо зробити все можливе, щоб зберегти нашу культурну спадщину та зупинити культурне стирання українців, – Анастасія Бондар