Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Цифрова скарбниця: Національна Електронна Бібліотека (НЕБ)

Національна електронна бібліотека – це великий цифровий ресурс, який може зберігати та надавати доступ до різноманітних бібліотечних матеріалів, таких як книги, журнали, документи, архіви, фотографії та інше, в електронному форматі. Цей проєкт відіграватиме важливу роль у захисті, збереженні та просуванні культурної та історичної спадщини країни, роблячи ці матеріали доступними для вивчення та дослідження. НЕБ дозволить користувачам вільно шукати й використовувати різноманітні джерела інформації, сприяючи тим самим освіті, науці, культурі та розвитку суспільства в цілому. Національна електронна бібліотека також забезпечить зручний доступ до книжкового фонду для всіх користувачів, незалежно від їхнього місцезнаходження чи фізичного доступу до традиційних бібліотек. Такі можливості зроблять освіту та культурні ресурси більш доступними для всіх верств населення, сприяючи інклюзивності та рівному доступу до знань.

Бібліотеки в Україні та потенціал НЕБ. 

Бібліотеки були створені як соціальний інститут з метою зберігання й забезпечення доступу до творів писемності та друку для приватного або публічного використання. У них зосереджено весь історичний прогрес людської думки, досвіду та знань, що зафіксовані у різних формах передавання інформації, зокрема у творах писемності та друку. Бібліотечні колекції, які постійно оновлюються новими виданнями, втілюють надбання науки, культури, освіти та духовної спадщини. Таким чином, бібліотеки сприяють культурі збереження інтелектуальної та творчої думки, починаючи з рукописного періоду і до сучасної цифрової епохи. Вони є першими посередниками комунікаційних процесів. 

Книгозбірня, заснована князем Ярославом Мудрим при Софіївському соборі в Києві, є першою відомою «бібліотекою». Наразі в Україні функціонує близько 40 000 бібліотечних установ різних категорій: публічні (у т.ч. спеціалізовані для дітей, юнацтва), технічні, сільськогосподарські, медичні, академічні, освітянські, бібліотеки вищих навчальних закладів, бібліотеки для сліпих тощо. 

В наш час повсюдної цифровізації, створення Національної електронної бібліотеки є не лише вимогою сучасності, а й закономірністю. НЕБ є можливістю створити відкритий доступ до культурного надбання для всіх користувачів з будь-яких куточків світу. Але, що не менш важливо – цей проєкт також є шансом зберегти це культурне надбання для наступних поколінь. Не секрет, що більшість бібліотечних пам’яток створені на папері, який з часом зношується або ж зовсім руйнується, є чутливим до зовнішніх умов та впливів, таких як вологість чи тепло, не кажучи вже про небезпеку знищення від загоряння чи підпалу в умовах воєнної агресії з боку рф.  

Проєкт створення Національної електронної бібліотеки України за підтримки ЮНЕСКО та ІФЛА.

Реалізація проєкту створення НЕБУ відбуватиметься у чотири етапи впродовж 2024 – 2029 років. В результаті створення Національної Електронної Бібліотеки України (НЕБУ) буде впроваджена централізована система довготривалого зберігання електронних документів, що сприятиме збільшенню доступності  для користувачів та підвищенню захисту об’єктів національного значення. Очікується покращення ефективності установ, які зберігають ці об’єкти, через впровадження єдиного підходу та прискорення процесів їхнього оцифрування згідно з міжнародними стандартами. 

Створення НЕБУ також спрямоване на розвиток міжнародного співробітництва та обмін досвідом у сфері оцифрування, зберігання та забезпечення віддаленого доступу до електронних документів. Крім того, воно сприятиме інтеграції України у світовий науковий, освітній, культурний та інформаційний простір.

Наразі до підтримки реалізації проєкту долучилися ЮНЕСКО та Міжнародна федерація бібліотечних асоціацій та установ (IFLA), експерти з Фонду ALIPH, Національної бібліотеки Польщі, Національної бібліотеки Естонії, Латвійської національної бібліотеки, Національної бібліотеки у Франкфурті-на-Майні, Державної бібліотеки в Берліні, Національної бібліотеки Великої Британії, Національної бібліотеки Франції, ведуться переговори з корпорацією «Google».

Свідченням серйозного ставлення до необхідності створення Національної електронної бібліотеки України є підписаний 27 березня 2023 року Меморандум про співпрацю між МКІП та ВГО «Українська бібліотечна асоціація». До того ж наказом Міністерства культури та інформаційної політики України від 01 березня 2023 року № 96 утворено тимчасову робочу групу з питань створення Національної електронної бібліотеки України. Наразі на етапі реалізації першого етапу проєкту члени робочої групи вивчили досвід провідних зарубіжних бібліотек у створенні електронних бібліотек національного рівня в таких країнах, як Польща, Естонія, Латвія, Німеччина та Велика Британія. Також робоча група підготувала проєкт Концепції створення Національної електронної бібліотеки України, проєкт Плану заходів з реалізації мети та завдань, визначених проєктом Концепції створення Національної електронної бібліотеки України та проєкт Положення про Національну електронну бібліотеку України.

Початок 2024 року ознаменований налагодженням та посилення взаємодії у питаннях підтримки збереження української культурної спадщини між МКІП та Міністерством культури Франції за сприяння Посольства України у Французькій Республіці. Так українські бібліотеки отримали експертну підтримку від Національної бібліотеки Франції у вигляді проведених представниками цієї інституції 17 січня та 20 березня 2024 року вебінарів. Також є домовленість щодо стажування у квітні 2024 року в Національній бібліотеці Франції співробітника Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого.

Перспективи розвитку такого проєкту в Україні не можуть не тішити, адже Національна електронна бібліотека є ключовою складовою сучасних бібліотечних систем. Вона сприяє не лише організації та систематизації значної кількості інформації, що міститься у її фондах, але й забезпечує зручний доступ до національних ресурсів для всіх користувачів, які мають доступ до Інтернету.

Вас може зацікавити

У День пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму 19 травня у Биківні відбувся Міжрелігійний молитовний захід

У День пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму 19 травня у Биківні відбувся Міжрелігійний молитовний захід

У Національній філармонії України відбувся вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення» для вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу

У Національній філармонії України відбувся вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення» для вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу