Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Демонтаж пам’ятника Катерині в Одесі та вилучення пам’ятника Щорса в Києві: 2022 – рік подолання наслідків русифікації

Сьогодні в медіа центрі «Укрінформу» відбувся круглий стіл на тему «Підсумки реалізації державної політики у сфері подолання наслідків русифікації та тоталітаризму у 2022 році». У заході взяли участь члени Експертної ради МКІП з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму, представники Київської міської державної адміністрації та Київської міської ради.

Під час вступного слова Міністр культури та інформаційної політики та голова Експертної ради Олександр Ткаченко зазначив, що з точки зору ефективності ухвалених радою рішень 2022 рік був досить плідним. При цьому він наголосив, що робота Експертної ради є дорадчою і фактично задає тон для подальших рішень, які приймаються в тому числі місцевими органами влади.

Одним із таких рішень, зокрема, було звернення до Одеської міської ради з приводу необхідності демонтажу пам’ятника Катерині II – як наслідок, сьогодні на місці імперського пам’ятника майорить український прапор.

Також Експертна рада рекомендувала музичній академії ім. Чайковського відмовитися від імені композитора у назві закладу. На жаль, трудовий колектив, який нещодавно збирався для розгляду даного питання, не врахував рекомендації експертів, суспільства та студентства, відклавши рішення про перейменування на невизначений термін.

«Академія знаходиться в підпорядкуванні МКІП. Але як ви знаєте, всі навчальні заклади користуються автономією, ми не можемо вказувати їм, яким чином найменовувати власну інституцію. З іншого боку, якщо і в Харкові, і в Києві театри відмовляються від присутності у назвах своїх закладів російських діячів, а в центрі Києва при цьому залишається те, що згідно гуманітарної доктрини путіна є символом і візитівкою російської культури – у мене виникає велике питання. Очевидно, що суспільна точка зору і точка зору студентства мають бути враховані. Я сподіваюсь, що це станеться, і рішення, яке було прийняте на засіданні трудового колективу, буде переглянуто найближчим часом», – зазначив Міністр.

Серед інших рішень Експертної ради:

  • рекомендація щодо демонтажу імперських пам’ятників у Полтаві;
  • експертний розгляд двох законопроєктів про деколонізацію, внесених до парламенту, та рекомендація їх подальшого опрацювання, аби вийти на спільний документ;
  • спільне засідання разом з КМДА та рекомендація підтримати пропозицію про вилучення пам’ятника Щорса і розпочати заходи із демонтажу та перенесення пам’ятника Ватутіну.

Також Олександр Ткаченко розповів про роботу МКІП у рамках державної політики у сфері подолання наслідків русифікації та тоталітаризму. 

«Оскільки у нашому законодавстві існує прогалина щодо пам’яток, які відносяться до періоду російської імперії, МКІП підготував законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини» щодо невнесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та вилучення з Реєстру окремих об’єктів культурної спадщини». У документі ми запропонували чіткі критерії стосовно пам’ятників, пов’язаних з русифікацією. Так званий «депушкінізаційний» законопроєкт був підтриманий Урядом, тепер на нього чекають усі належні процедури та розгляд у Верховній Раді», – повідомив Міністр.

Окремо Олександр Ткаченко відзначив значні здобутки на інформаційному фронті, зокрема у сфері інформаційної безпеки. Зокрема, ухвалено кілька законів про заборону поширення інформації з держави-агресора. Ефективну роботу проводить Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки МКІП – з початку війни Центром спростовано сотні інформаційних фальсифікацій та фейків.

«І наостанок. Наша діяльність є очевидною відповіддю на виклики, пов’язані з війною. Очищення культурного простору відбувається в цій країні переважно в демократичний і цивілізований спосіб. І це важливо, оскільки наше очищення від російсько-імперського чи радянського минулого має відбуватися за європейськими стандартами», – підсумував Міністр.

«Думаю, що 2022 рік став фактично роком подолання наслідків русифікації. І, очевидно, що 2023 рік цей тренд продовжить. Соціологія показує, що на це є величезний запит суспільства і я переконаний, що і місцева, і центральна влада мають реагувати на цей запит ще більш активно», – додав заступник Міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко.

Вас може зацікавити

МКІП внесе садибу Зеленських до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, наразі крок за КМДА

МКІП внесе садибу Зеленських до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, наразі крок за КМДА

Національний музей Голодомору-геноциду отримав художню концепцію майбутньої експозиції другої черги

Національний музей Голодомору-геноциду отримав художню концепцію майбутньої експозиції другої черги