Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Держава насамперед має повертати українців на деокупованих територіях до інформаційного порядку денного України, — Ігор Соловей

У межах Всеукраїнського форуму «Відновлення культурного та інформаційного простору на деокупованих територіях» відбулася дискусійна панель, присвячена інформаційній політиці на звільнених територіях. 

Переглянути фотоальбом

Фото Антоніни Вишневської

«Державна інформаційна політика полягає в тому, щоб об’єднати суспільство, забезпечити свободу слова, поінформованість, доступ до інформації навіть в складних умовах, у створенні сприятливих умов для роботи журналістів, у їхньому захисті», — підкреслила директорка Департаменту інформаційної політики МКІП Ганна Красноступ.

Вона зауважила, що від перших днів деокупації українських територій Міністерство культури та інформаційної політики проводить роботу з поінформування тамтешнього населення. Це відбувається у співпраці з п’ятьма друкованими медіа та Національною спілкою журналістів України. За словами Ганни Красноступ, безоплатні газети містять життєво важливі відомості про надання гуманітарної допомоги та ліків, розташування центрів захисту та надання психологічної допомоги. Вона підкреслила, що МКІП також працює над відновленням мовлення на звільнених територіях.

«Коли російські окупанти приходять на наші території, вони передусім вибудовують цифрову стіну, заганяючи людей в «інформаційне гетто» для того, щоби українці, які залишилися там, перестали вірити в перемогу. Тож, насамперед, держава зі усіма партнерами має повертати українців в наш інформаційний порядок денний, щоб люди розуміли, що вони — частина України», — зазначив керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей.

Генеральний директор Національного інформаційного агентства «Укінформ» Олексій Мацука наголосив на необхідності поширення мовлення України на тимчасово окуповані території. Він зауважив, що наразі є такі медіапроєкти, й вони охоплюють авдиторію у близько 2 млн людей кожного тижня. 

«Людям на тимчасово окупованих територіях усіма доступними способами потрібно давати зрозуміти, що  ми на них чекаємо, щоб і вони на нас теж чекали. Бо деокупація території без деокупації мізків людей неможлива», — наголосив президент «Маріупольського телебачення» (2019-2023) Микола Осиченко.

Модераторка панелі, радниця т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Леся Червінська підкреслила, що результати російських злочинів на території України переконують, що основне завдання працівників галузі комунікацій — якомога ширше висвітлювати факти про війну. 

29/03 Форум

«Приїхавши на деокуповані території під час роботи радницею Міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського та побачивши всі звірства й злочини, які зробила російська армія на території України, я як комунікаційниця зрозуміла, що ми маємо говорити правду — постійно й системно. Ба більше, нам необхідно якомога гучніше її говорити у світі та в Україні», — констатувала вона

Своєю чергою, заступник голови Державного агентства з питань кіно Максим Александров розповів про проєкт «Кіно заради перемоги», який, зокрема, підтримував переселенців. Із березня 2022 року у межах туру відбулося 1800 показів у 22 областях.

Всеукраїнський форум «Культурна та інформаційна реінтеграція деокупованих територій» проводить Міністерство культури та інформаційної політики України та громадська організація «Інститут публічних комунікацій» за підтримки Групи «МЕТІНВЕСТ».

Вас може зацікавити

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації» 

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації»