Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Держава повернула з тривалого тимчасового користування 18 об’єктів Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній»

5 листопада 2023 року Комісія Міністерства культури та інформаційної політики з приймання-передачі державного майна Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» завершила свою роботу.

Комісія оглянула 18 об’єктів, зокрема, такі пам’ятки національного значення як: комплекс споруд Єлецького монастиря XII-XVII ст., комплекс споруд Троїцького монастиря XVII-XVIII cт., Спасо-Преображенський собор ХІ ст., які перебували в користуванні УПЦ МП, а також П’ятницьку церкву XII ст. та Катерининську церкву XVIII ст.

За висновком Комісії, низка обстежених пам’яток перебуває у незадовільному стані. Комплексних ремонтно-реставраційних робіт потребують національні святині – Спасо-Преображенський собор, Троїцький собор, Успенський собор Єлецького монастиря. Також ремонтно-реставраційних робіт чекають монастирські дзвіниці та споруди Введенської церкви і Архієрейського будинку і келії Троїцького монастиря, Мурів з брамами та баштами Єлецького монастиря, його Північних і Східних келій.

Окрім того, в Спасо-Преображенському та Троїцькому соборах необхідно провести консерваційно-реставраційні роботи щодо стінописів та іконостасів. Водночас під час огляду комісією Іллінської церкви зафіксовано суцільні вертикальні тріщини в муруванні стін, що є наслідком російських атак по території Болдиних гір весною 2022 року. Ситуація є загрозливою, оскільки церква пов’язана з унікальним комплексом Антонієвих печер. Своєю чергою, стан П’ятницької та Катерининської церков, Антонієвих печер (окрім підземних храмів) Комісія в цілому оцінила як задовільний.

Комісія передала на підписання виконувачу обов’язків директора Заповідника Андрію Лісовому Акт приймання-передачі державного майна Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», яким підтверджує передачу державного майна у користування Заповідника – загалом 18 об’єктів.

За результатами роботи, Комісія рекомендувала провести реставраційні й консерваційні роботи, а також музеєфікацію пам’яток. Цьому мають передувати невідкладні комплексні дослідження та проєктні роботи, які будуть завершені до кінця поточного року.

Вас може зацікавити

МКІП та ІР-офіс співпрацюватимуть у сфері охорони культурної спадщини, цифровізації та розвитку креативних індустрій

МКІП та ІР-офіс співпрацюватимуть у сфері охорони культурної спадщини, цифровізації та розвитку креативних індустрій

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко