Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Держава повернула з тривалого тимчасового користування 18 об’єктів Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній»

5 листопада 2023 року Комісія Міністерства культури та інформаційної політики з приймання-передачі державного майна Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» завершила свою роботу.

Комісія оглянула 18 об’єктів, зокрема, такі пам’ятки національного значення як: комплекс споруд Єлецького монастиря XII-XVII ст., комплекс споруд Троїцького монастиря XVII-XVIII cт., Спасо-Преображенський собор ХІ ст., які перебували в користуванні УПЦ МП, а також П’ятницьку церкву XII ст. та Катерининську церкву XVIII ст.

За висновком Комісії, низка обстежених пам’яток перебуває у незадовільному стані. Комплексних ремонтно-реставраційних робіт потребують національні святині – Спасо-Преображенський собор, Троїцький собор, Успенський собор Єлецького монастиря. Також ремонтно-реставраційних робіт чекають монастирські дзвіниці та споруди Введенської церкви і Архієрейського будинку і келії Троїцького монастиря, Мурів з брамами та баштами Єлецького монастиря, його Північних і Східних келій.

Окрім того, в Спасо-Преображенському та Троїцькому соборах необхідно провести консерваційно-реставраційні роботи щодо стінописів та іконостасів. Водночас під час огляду комісією Іллінської церкви зафіксовано суцільні вертикальні тріщини в муруванні стін, що є наслідком російських атак по території Болдиних гір весною 2022 року. Ситуація є загрозливою, оскільки церква пов’язана з унікальним комплексом Антонієвих печер. Своєю чергою, стан П’ятницької та Катерининської церков, Антонієвих печер (окрім підземних храмів) Комісія в цілому оцінила як задовільний.

Комісія передала на підписання виконувачу обов’язків директора Заповідника Андрію Лісовому Акт приймання-передачі державного майна Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», яким підтверджує передачу державного майна у користування Заповідника – загалом 18 об’єктів.

За результатами роботи, Комісія рекомендувала провести реставраційні й консерваційні роботи, а також музеєфікацію пам’яток. Цьому мають передувати невідкладні комплексні дослідження та проєктні роботи, які будуть завершені до кінця поточного року.

Вас може зацікавити

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України