Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Держава разом з громадськістю має працювати над створенням в Україні  інформаційної безбар’єрності, – Ростислав Карандєєв

24 липня відбулась онлайн-дискусія «Інформаційна безбар’єрність: доступні медіа та публічна інформація у різних форматах». Серед її учасників: представники органів державної влади, місцевого самоврядування, громадськість.

Кожна людина має право на повноцінну участь в суспільному, політичному та культурному житті. Проте, в Україні все ще існує проблема недостатнього рівня доступності, в тому числі до інформаційних продуктів. 

Інформаційна безбар’єрність – це умови, за яких люди, незалежно від їх функціональних порушень чи комунікативних можливостей, мають доступ до інформації в різних форматах та з використанням технологій, що враховують їх потреби та можливості. 

Наразі всі державні органи мають працювати над тим, аби забезпечити доступ до інформації в різних форматах та з використанням технологій, зокрема шрифту Брайля, великошрифтового друку, аудіодискрипції (тифлокоментування), перекладу жестовою мовою, субтитрування, формату, придатного для зчитування програмами екранного доступу, форматів простої мови, легкого читання, засобів альтернативної комунікації.

«Через внутрішнє усвідомлення такої потреби ми поступово формуємо  ті стандарти життя, які мають бути в кожному цивілізованому суспільстві. Щоб держава і органи влади приймали правильні рішення, має бути звичайний суспільний і громадський контроль. Він може бути і повинен здійснюватися через такі комунікації, які відбуваються, зокрема, сьогодні», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Він підкреслив, що реалізація політики безбарʼєрності є одним із пріоритетів МКІП та розповів, що нині Міністерство реалізує інформаційну кампанію «Україна без бар’єрів» та проєкт «Інформація без бар’єрів».  

«Україна без бар’єрів» має на меті підвищити рівень толерантності у суспільстві, обізнаність людей про свої права, рівень їх комунікації з державною та місцевою владою, а також якість надання публічних послуг. Проєкт «Інформація без бар’єрів» покликаний сприяти забезпеченню доступності суспільно значущої інформації для усіх груп населення. 

«Інформація – це інструмент, який робить наше життя доступнішим. Саме правильне інформування різних людей різними методами дає їм розуміння, як використовувати ті чи інші додатки, як скористатися послугою, отримати необхідний документ. Це важливі знання, про які необхідно говорити голосно, з повагою до кожного та кожної», — наголосила радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна.

Під час онлайн-дискусії її учасники працювали в групах для визначення наявних проблем та можливих напрямів розвитку державної політики у сфері інформаційної безбар’єрності. Також вони ділилися успішними кейсами у сфері створення безперешкодних просторів та способами комунікації з громадськістю про актуальність такої важливої теми.

Якщо ви не мали змоги приєднатися до дискусії, але маєте ідеї та ініціативи щодо Плану заходів із безбар’єрності на 2025–2026 роки, пропонуємо заповнити гугл-форму до 1 серпня за цим посиланням

Розробка Плану заходів із реалізації Національної стратегії на 2025–2026 роки проходить за координації Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. Аналітичний та технічний супровід надає експертний консорціум за участю проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe Project), що фінансується Урядом Канади та впроваджується компанією Alinea International. Координація заходів відбувається у співпраці з радницею-уповноваженою Президента України з питань безбар’єрності за підтримки Уряду Великої Британії.

Вас може зацікавити

При Міністерстві культури та інформаційної політики ЮНЕСКО створило Офіс підтримки відновлення

При Міністерстві культури та інформаційної політики ЮНЕСКО створило Офіс підтримки відновлення

Вперше щодо України КВС чітко і недвозначно офіційно сформулював причини загроз для культурної спадщини – «повномасштабне вторгнення рф»

Вперше щодо України КВС чітко і недвозначно офіційно сформулював причини загроз для культурної спадщини – «повномасштабне вторгнення рф»