Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо встановив факти незаконного розміщення на маркетплейсі Prom.ua та на створених на платформі Prom.ua вебсайтах 8 українськими інтернет-магазинами («DiaMail», «ANIMA», «Ezoterra», «MIXOPTMARKET», «ТАКнuга», «Автокнига 2015», «Сансара», «Книжковий світ») комерційних пропозицій щодо продажу понад 700 найменувань видавничої продукції, пов’язаної з державою-агресором та республікою білорусь (694 та 25 найменувань відповідно). 

Ці товарні позиції видалили з інформаційних ресурсів, а суб’єктам електронної комерції надіслали попередження щодо неприпустимості провадження діяльності у видавничій справі з порушенням вимог законодавства України.

Загалом з квітня 2024 року завдяки налагодженій співпраці з адміністрацією маркетплейсу Prom.ua Держкомтелерадіо припинив розповсюдження майже 2,5 тис. найменувань видавничої продукції держави-агресора та республіки білорусь.

Крім того, Держкомтелерадіо припинив незаконну діяльність щодо реалізації видавничої продукції держави-агресора трьома стаціонарними книгарнями – «Містична гірлянда» та «Символи удачі» в м. Київ, а також «Бібліофіл» в м. Полтава.

Також Держкомтелерадіо постійно здійснює моніторинг видавничої сфери держави-агресора, щоб вчасно виявити видання російської пропаганди та не допустити їх розповсюдження в Україні. Упродовж липня до Переліку книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини, було внесено 19 пропагандистських видань антиукраїнського змісту. Загалом Перелік містить 472 назв видань, які є російською інформаційною зброєю, спрямованої проти Української держави.

Нагадаємо, що основне призначення переліку – зорієнтувати суб’єкти книгорозповсюдження, правоохоронні органи, юридичних та фізичних осіб на те, що факти розповсюдження цих видань можуть містити ознаки злочинів, відповідальність за вчинення яких передбачена статтями 109 (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками), 300 (Ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію), 436 (Пропаганда війни), 436-1 (Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів) та 436-2 (Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

МКІП розпочав відбір проєктів робіт з реставрації, консервації, ремонту пам’яток культурної спадщини

МКІП розпочав відбір проєктів робіт з реставрації, консервації, ремонту пам’яток культурної спадщини