Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Держмистецтв оприлюднило аналіз доступності театрів державної та комунальної форми власності за 2023 рік

Сьогодні заклади культури, зокрема театри, виконують важливу соціальну функцію. Вони забезпечують психологічну підтримку вразливих верств населення під час тривалої та виснажливої війни. Саме для цього потрібно постійно збільшувати рівень доступності театрів та впроваджувати людиноцентричні підходи, де кожна людина може насолоджуватися мистецтвом.

Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти провело моніторинг доступності театрів державної та комунальної форми власності за 2023 рік та оприлюднило результати.

Попри війну, в 2023 році театри державної та комунальної форми власності продовжили свою основну діяльність. За даними дослідження спостерігається незначне скорочення на 1,8% мережі театральних закладів, що не має системного характеру. 

Станом на 31 грудня 2023 року в Україні налічувалось 113 театрів, з яких 105 комунальної та 8 державної форми власності. Ці театри мають 205 стаціонарних сценічних майданчиків (основних та камерних) загальною кількістю – 52402 місця. 

Основні висновки дослідження: 

  • Хоча більшість театрів мають безперешкодний доступ до будівель, лише меншість забезпечують безперешкодний доступ до основного сценічного майданчика та додаткового сценічного майданчика.
  • Приміщення театрів, такі як гардероби та вбиральні, часто не відповідають потребам людей з інвалідністю. 
  • Переважна кількість театрів знаходяться в історичних будівлях, облаштування доступності яких потребує значних ресурсів і часу, що є важливим аспектом, який слід враховувати при плануванні заходів з поліпшення доступності театрів. 
  • Майже 32% будівель театрів є пам’ятками архітектури (національного та місцевого значення), що значно ускладнює процес забезпечення їх фізичної доступності через вимоги законодавства. Врахування історичного значення будівель та дотримання вимог законодавства може вимагати інноваційних та творчих підходів до облаштування доступності.
  • Кімнати для годування дитини та туалетні кімнати для людей з інвалідністю є рідкістю у більшості театрів.
  • Тактильні смуги та шрифт Брайля відсутні або малочисельні, що ускладнює доступність інформації для людей з порушенням зору.
  • Процент проведених вистав з аудіодескрипцією низький, що обмежує доступність театрального виступу для людей з порушеннями зору. 

Нагадаємо, такий звіт Держмистецтв підготувало на виконання плану заходів на 2023-2024 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2023 року № 372.

Ініціатива «Без бар’єрів» започаткована Першою Леді України Оленою Зеленською. Безбар’єрність – це загальний підхід до формування та імплементації державної політики для забезпечення безперешкодного доступу всіх груп населення до різних сфер життєдіяльності. 

Корисні матеріали:

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України