Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

#ДійЗадляСпадщини: у Києві розпочався форум, присвячений збереженню культурної спадщини України

30 травня в Києві стартував дводенний форум «Українська культурна спадщина #ДійЗадляСпадщини». 

Фото надані організаторами USAID/ENGAGE

«Найщиріша вдячність всім, хто невпинними зусиллями працює для захисту української культурної спадщини. Ваша відданість надихає поглиблювати нашу співпрацю. Разом ми продовжимо пошук справедливості та забезпечимо перемогу України», – сказала заступниця глави місії USAID в Україні Теодора Делл.

Вона також розповіла, що за допомогою USAID у Києві відновили купол Будинку вчителя, що постраждав внаслідок обстрілів рф, а також реалізовано багато інших проєктів.

Головна тема Форуму внесок громад у збереження та відновлення культурної спадщини, а також роль освіти, культури та безпеки як невід’ємних елементів її захисту.

Гостей івенту привітала Голова бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі. Вона розповіла про поточні виклики у сфери охорони культурної спадщини через війну, а також про роботу організації в Україні.

Протягом двох днів учасники Форуму, серед яких експерти з різних галузей й регіонів України та їх європейські колеги, залучені до панельних дискусій та обговорень.

«У нас насправді йдуть дві війни – кінетична і семантична. Власне, культурна спадщина є нашим щитом в них. Це наша ідентичність, те, за що ми боремось. Далі я хочу говорити про цінності. Це те, що нас тримає, надихає, дає майбутнє. Це про свободу та гідність. І це теж все є у нашій культурній спадщині. В матеріальній і в нематеріальній. Я також хочу сказати про об’єднання. Тут присутні: високопрофесійна спільнота, громадський сектор, представники уряду, міжнародних організацій. Це надзвичайно потужний інтелектуальний рівень, але без об’єднання зусиль все це залишиться в деклараціях. Тому я всім нам бажаю віри в перемогу, майбутнє та стратегічного плану. Слава Україні!», – сказала директорка департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики України Мар’яна Томин.

Учасники обговорюватимуть важливі теми, зокрема:

• Стратегії та ініціативи, спрямовані на боротьбу зі злочинами проти культурної спадщини, враховуючи європейський досвід й практики.

• Ключову роль культурної спадщини в післявоєнній відбудові, збереженню ідентичності та сприянню стійкості громади.

• Роль культурної спадщини як інструменту налагодження міжнародної співпраці, сприяння взаєморозумінню та зміцненню дипломатичних відносин.

• Важливість освіти для збереження спадщини, інтеграцію збереження культурної спадщини в загальноосвітні програми та розвиток професійної підготовки для забезпечення її збереження.

• Аналіз реформ та нормативних змін, необхідних для приведення сектору культурної спадщини України до стандартів і вимог ЄС.

• Роль громад у захисті нематеріальної спадщини, дослідження ролі, яку відіграють місцеві громади у захисті як матеріальної, так і нематеріальної спадщини у своїх регіонах.

• Досвід проєктів та ініціатив, реалізованих за підтримки міжнародних донорів, спрямованих на збереження та популяризацію української культурної спадщини.

На Форумі також представлена виставка «Мініатюрна Україна», яка показує надруковані на 3D-принтері моделі визначних українських культурних та історичних пам’яток. Зокрема й тих, що постраждали внаслідок російської агресії. Ці мініатюрні копії, що супроводжуватимуться VR-туром, дозволять учасникам Форуму отримати справжній досвід занурення, який допоможе їм дослідити та взаємодіяти з багатим розмаїттям культурної спадщини України.

Організатори: Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Партнерами заходу є Міністерства культури та інформаційної політики України, UNESCO Desk in Ukraine, House of Europe, Український інститут.

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України