Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

До Державного реєстру нерухомих пам’яток України вже внесли дані про понад 100 тисяч культурних пам’яток

Сьогодні, 16 квітня, у Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» відбувся семінар, де презентували систему обліку нерухомих об’єктів культурної спадщини «Державний реєстр нерухомих пам’яток України», який з 10 квітня запрацював в режимі тестування. 

Переглянути фотоальбом

У заході взяв участь т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. 

«За нашими даними, станом на 31 грудня 2022 року, включно з пам’ятками на окупованих територіях, до реєстру необхідно внести 144 643 об’єкти. Це чимала кількість, зважаючи на те, що вносяться не лише назви, а супровідна інформація про кожен з цих об’єктів. Разом із тим робота розпочалася. І на сьогодні місцеві державні адміністрації внесли дані щодо 105 532 об’єктів», — сказав він. 

Реєстр містить базу даних з доступним інтерфейсом. До неї вносять об’єкти архітектури, історії й археології. Для кожної пам’ятки в реєстрі доступний окремий кабінет, який поповнюватиметься на двох рівнях — облдержадміністраціями та органами охорони культурної спадщини, а також Департаментом охорони культурної спадщини МКІП. 

Державний реєстр буде корисний державним органам, в повноваження яких входить пам’яткоохоронна діяльність, а також громадськості. 

Зі свого боку, директорка Департаменту пам’яткоохоронної діяльності Наталія Войцещук розповіла про світовий досвід ведення реєстрів, який Україна використала під час розробки власного. Також вона зауважила, що в Україні серед майже 145 тисяч пам’яток близько 32 тисяч є щойно виявленими. Реєстр допоможе оперативно збирати та передавати дані про такі пам’ятки від місцевих органів влади до МКІП. Окрім того, до реєстру внесуть і відомості про історичні ареали населених місць.

Наталія Войцещук додала, що Державний реєстр нерухомих пам’яток буде синхронізований з Адресним реєстром, Реєстром будівель та споруд, Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, Державним земельним кадастром та системою Dream.

«Головне, що зараз реєстр діє. Важливим завданням для нас буде верифікація наданої інформації», — сказала вона.

Система обліку нерухомих об’єктів культурної спадщини «Державний реєстр нерухомих пам’яток України» містить перелік об’єктів культурної спадщини, які держава офіційно бере під охорону. Такі об’єкти визначають незалежно від форм власності, відповідно до їхньої археологічної, естетичної, етнологічної, історичної, мистецької, наукової чи художньої цінності.

Вас може зацікавити

МКІП та ІР-офіс співпрацюватимуть у сфері охорони культурної спадщини, цифровізації та розвитку креативних індустрій

МКІП та ІР-офіс співпрацюватимуть у сфері охорони культурної спадщини, цифровізації та розвитку креативних індустрій

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко