Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту у Києві відкрили виставковий проєкт «По Живому»

26 січня у виставковому центрі «Жива пам’ять» Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» відкрили виставковий проєкт «По живому», що розповідає сучасникам про Голокост. У презентації взяв участь т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. 

Дивитись фотоальбом

«Такі трагедії як Голокост мають залишатися у пам’яті людей, щоб запобігти їхньому повторенню. Тому наше завдання — від одного до іншого покоління передавати факти про те, що сталося у Бабиному Яру та в інших місцях на карті Європи та світу, де людина дозволила собі вчинити жахливий злочин проти свого ближнього. Мистецтво, яке несе емоцію, є ефективним інструментом у збереженні історії. Адже пам’ять — це та річ, яка будується на емоційних враженнях. І сьогоднішня подія покликана запустити наші відчуття: комусь нагадати про трагедію, іншим — відкрити цю подію», — сказав він. 

В експозиції представили твори двох сучасних українських митців — Матвія Вайсберга та Олександра Животкова, а також документальні відеоархіви трагічних наслідків Голокосту в Україні. 

Виставку доповнила відеоробота «Війна» режисера Олега Соснова, фотографа Олександра Глядєлова та композитора Антона Байбакова, що заснована на хроніці першого року вторгнення Росії в Україну. Моторошні кадри, зняті одразу після деокупації Київської області, мало чим відрізняються від кадрів, які облетіли весь світ 78 років тому, коли після звільнення концтабору Аушвіц, світ відкрив для себе жахіття, скоєні нацистами проти євреїв та представників інших народів. 

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту відзначається щорічно 27 січня. Пам’ятну дату запровадила Генеральна Асамблея ООН своїм рішенням від 1 листопада 2005 року. 

Вас може зацікавити

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв