Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

До річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну в Львівській національній опері відбувся концерт-реквієм «Памʼяті нескорених»

22 лютого напередодні річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну в Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької відбувся концерт-реквієм «Памʼяті нескорених». Митці та гості вшанували пам’ять полеглих воїнів й усіх жертв російської агресії. 

Переглянути фотоальбом

Переглянути відео

«Від імені Міністерства культури та інформаційної політики та від себе особисто я рада вітати всіх на цьому заході, який не є радісним. Це проєкт, який присвячений жертвам девятирічної війни й річниці повномасштабного вторгнення на територію нашої держави. Надзвичайно важливо те, що всесвітньо визнані митці приїздять в Україну, підтримуючи наш культурний фронт. Наші митці не припиняли творчої діяльності від 24 лютого минулого року. Навіть у бомбосховищах, підвалах, на станціях метро ми продовжували долучатися до мистецтва, таким чином відстоюючи своє право мати власну культуру — те, власне, проти чого і ведеться ця війна, проти нашої ідентичності, проти нашого права мати власний голос, мову, історію й культуру. Я думаю, що ця подія допоможе нам пережити всі емоції, через які ми зможемо відчути полегшення та певне єднання. Зараз надзвичайно важливо не припиняти боротися, не зупинятися, адже у нас попереду ще велика боротьба й велика Перемога», — сказала Галина Григоренко, заступниця Міністра культури  та інформаційної політики України. 

Концерт-реквієм відбувся за участі солістів, хору та оркестру Львівської національної опери. В їхньому виконанні прозвучав «Реквієм» Джузеппе Верді — одна з найдраматичніших композицій світової класики, сповнена лірики, болю та віри. Солювали знані оперні співаки: Софія Соловій — сопрано,  Анастасія Поліщук — мецо-сопрано, Максим Ворочек — тенор, Тарас Бережанський — бас. Хормейстер — Вадим Яценко.

Також прозвучав твір української композиторки Вікторії Польової «Буча. Lacrimosa», написаний у пам’ять безневинних жертв, що трагічно загинули від рук російських окупантів у Бучі. Соло на скрипці у композиції виконав відомий скрипаль, заслужений артист України Марко Комонько.

Вперше у Львові за диригентським пультом всесвітньо відома диригентка Кері-Лінн Вілсон – канадійка українського походження, яка цьогоріч дебютувала на сцені нью-йоркської Метрополітен-опера.

Саме під її орудою влітку 2022-го відбувся світовий тур «Ukrainian Freedom Orchestra», під час якого українські музиканти виступили у найбільших містах Європи та Америки. 

Подія ініційована Міністерством культури та інформаційної політики України та Львівською національною оперою.

Цього ж дня швейцарський митець Геррі Хофштеттер підсвітив будівлю Львівської національної опери проєкціями з українськими символами незламності, аби вшанувати пам’ять жертв російської агресії.

Запис концерту, який підготує «Радіо Культура, передадуть до Європейської мовної спілки для трансляції європейськими радіостанціями. В ефірі «Радіо Культура» запис концерту прозвучить 24 лютого.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону