Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

До річниці повномасштабної війни Національний музей історії України представив проєкт про нові сенси «Азовсталі»

24 лютого 2023 року у Національному музеї історії України відкрилась виставка «Азовсталь: нові сенси» про один із найпотужніших символів героїзму та незламності російсько-української війни. 

Частина виставкового проєкту розповідає історію підприємства від часу заснування до сьогодення. Зокрема, про неї можна дізнатись у вітринах за периметром зали. Написи з комуністичними гаслами, що залишилися на стінах музею ще з часів СРСР і були виявлені під час ремонту, ілюструють зруйновані сенси радянської епохи. 

Та найважливішими, на думку організаторів, на цій виставці є набуті за час повномасшабного вторгнення рф в Україну нові сенси – «Азовсталь» як твердиня незламного українського духу й героїзму.

За різними підрахунками, у ході боїв на території заводу загинуло понад 200 українських захисників, близько 2,5 тисяч опинились у полоні. Нові сенси  промовляють через історії захисників і захисниць «Азовсталі». Їхні слова, речі та спогади рідних, представлені на виставці, нагадують, що це не абстрактні герої на п’єдесталах, як за радянських часів, а чиїсь сини й доньки, і кожен із них має особисту історію. 

На відкритті співкуратор виставки, завідувач відділу історії незалежної України Національного музею історії України Антон Богдалов розповів про ідею проєкту: «Ми показуємо історії 12 захисників, які уособлюють нові сенси. Наш музей має понад 100-річну історію. В його колекції, яка зокрема формувалася за часів Радянського Союзу, є речі, пов’язані з цим місцем як із металургійним підприємством, – і вони несуть інакші сенси. «Азовсталь» була промисловим гігантом, який виробляв багато сталі, який знав увесь світ. Але у 2022 році ці сенси змінилися. Тепер це місце асоціюється з героями, історії яких ми показуємо. Оскільки радянські сенси відійшли в минуле, історична частина експозиції притлумлена – вона на задньому плані, вона неактуальна».

Виставку допомогла створити громадська організація родин загиблих захисників України «Серце назовні».

«Рік ми живемо в страшному сні. Від 24 лютого і до сьогодні – цілий рік як один день. День болю від втрат. День хвилювання за своїх рідних. А потім – страшні звістки, які ми отримували в лютому, березні, квітні, травні… На цих світлинах – 183 життя. 183 нездійснених мрії. Це – мотивовані хлопці та дівчата, які поклали свої життя, щоб жили ми. Мета нашого, мого подальшого життя – вшановувати їхню пам’ять. Ми маємо нести пам’ять про цих героїчних людей, які в житті були звичайними хлопцями й дівчатами, звичайними чоловіками й жінками. В екстраумовах вони показали себе справжніми героями. Їхньою кров’ю написаний літопис Маріуполя, України, “Азовсталі”», – сказала Голова організації Віра Литвиненко, мама загиблого бійця «Азову»Владислава Литвиненка.

На відкритті також виступив народний артист України Тарас Компаніченко, лідер гурту «Хорея Козацька», боєць 112-ї окремої бригади територіальної оборони. 

Виставка триватиме до кінця року з можливістю продовження. 

Адреса музею: вулиця Володимирська, 2.

Вас може зацікавити

З часів Другої світової культурна сфера жодної з європейських країн не зазнавала таких втрат, зокрема і в людському капіталі, яких зазнає сьогодні Україна — Тарас Шевченко

З часів Другої світової культурна сфера жодної з європейських країн не зазнавала таких втрат, зокрема і в людському капіталі, яких зазнає сьогодні Україна — Тарас Шевченко

Під час всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал» відбулася панельна дискусія щодо освіти у сфері культури

Під час всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал» відбулася панельна дискусія щодо освіти у сфері культури