Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

“Екологія”: В Кривому Розі пройшов п’ятий Національний круглий стіл

9 листопада 2020 року в Green Hub у Кривому Розі за ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики пройшов п’ятий Національний круглий стіл. Цього разу у фокусі обговорення учасників була тема “Екологія”.

“Екологія – це частина культури співіснування. Вона полягає у взаємодії людей не тільки одне з одним, а й з природою. Без екології, екології людських стосунків, екології відчуття світу нам не вижити. Тому ми у МКІП просуватимемо екологічний lifestyle”, – зазначив під час заходу Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Серед ключових тез, озвучених учасниками:

Павло Вишебаба, голова ГО «Єдина планета»

Охорона довкілля стосується кожного з нас. Це питання здоров’я та тривалості нашого життя. Громадськість і ми, як суспільство, маємо допомагати державі захищати його.

Ірина Черниш, ГО «Save Dnipro», співзасновник «Saveecobot»

З екологічною інформацією в Україні досі великі проблеми. Якщо ми не маємо інформації – ми не знаємо, що відбувається. Відповідно, не можемо прогнозувати ситуацію і провести якісні реформи, що підвищили б якість нашого довкілля і якість громадського здоров’я. Тому доступ до даних про довкілля, якість повітря, ґрунтів, води мають бути максимально відкриті.

Сергій Волков, ГО «Друге життя»

У контексті відходів є ключова теза: переосмислити споживання, максимально переробляти відходи і нічого не направляти на звалища. 

Олена Шафранова, громадська спілка «Досить труїти Кривий Ріг»

Ми провели дослідження судової практики з 2006 по квітень 2020, що стосувались порушень законодавства, пов’язаних із забрудненням атмосферного повітря у промислових містах України: Кривий Ріг, Харків, Запоріжжя,  Дніпро, Маріуполь. З них лише 7 судових справ, поданих фізичними особами.  За участю Державної екологічної інспекції України – 53, 16 з яких прийнято не на користь держави, через відсутність коштів на сплату судового збору.

Олесь Доній, ідеолог, голова «Центру досліджень політичних цінностей»

Формально, у  ідеї збереження природи немає ворогів і опонентів, а в реальності проблема є у втіленні.  Для цього необхідна співпраця державних органів, активістів, відомих діячів. Цього ми і намагаємося досягти через проведення Національних круглих столів, зі сподіванням, що все разом дасть акумулятивний ефект по втіленню цих ідей і перетворенні їх у суспільні практики.

Любко Дереш, письменник

Усі прекрасні ідеї можуть реалізуватись тоді, коли ми, як суспільство, будемо зрілими. А зріле суспільство означає суспільство, яке здатне співпрацювати попри різні ціннісні та етичні позиції. Ми повинні шукати точки дотику, завдяки яким працюватимемо над суспільними проблемами, бо питання екології стосується нас усіх.

Нагадаємо, 26 жовтня в Чернівцях пройшов Національний круглий стіл на тему “Щастя як мета”, 19 жовтня у Харкові – на тему “Мова”, 24 вересня в Одесі – на тему “Історія”, 10 вересня в Києві – на тему “Культура діалогу”.

Ініціатива МКІП передбачає проведення семи круглих столів у різних містах України – Києві, Одесі, Харкові, Чернівцях, Острозі, Кривому Розі та Полтаві.

Вас може зацікавити

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України