Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Експерти Ради Європи провели для українських журналістів другий тренінг з цифрової безпеки

Безпеці комунікацій у прифронтованих та на окупованих територіях навчали у п’ятницю українських журналістів експерти Ради Європи.

Зокрема, українські медійники вивчали, як уникати вразливих способів комунікації, як убезпечити месенджери, електронні скриньки, уникати фішингу тощо. Окрім того, експерти давали поради, як підготовувати пристрої для поїздок на небезпечні території.

Навчання відбувалося у межах проєкту Ради Європи «Підтримка безпеки журналістів, медіа та доступу до інформації, включаючи комунікаційну стратегію для Генеральної прокуратури України» у співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики України. 

Тарас Шевченко, заступник Міністра культури та інформаційної політики України з питань євроінтеграції, у вступному слові відзначив важливість отримання знань про цифрову безпеку.

«Безпека журналістів сьогодні стає одним з найбільш пріоритетних завдань, адже це, як питання якісного висвітлення всього, що відбувається на війні, так і гарантування життя кожної людини, яке є найвищою цінністю для нашої держави. Сподіваюся, що учасники цього вебінару стануть більш обізнаними та почуватимуться більш впевненими та захищеними після цього вебінару. Бажаю всім залишатися в безпеці, виконувати свої обов’язки та приносити користь суспільству», – сказав він.

Своєю чергою голова Офісу Ради Європи в Україні Стеен Ньорлов зазначив, що Рада Європи продовжує підтримувати національних партнерів та українську медіа-спільноту у вирішенні поточних потреб та подоланні наслідків війни. Він нагадав, що відповідно до стандартів Ради Європи, обов’язки держав під час агресії включають гарантування безпеки національних та іноземних журналістів, свободи пересування та доступу до інформації, надання інформації засобам масової інформації та гарантії від неправомірних обмежень свободи вираження поглядів. Серед обов’язків журналістів – дотримання професійних та етичних стандартів, протидія поширенню пропаганди та дезінформації. 

«На жаль, журналісти та засоби масової інформації продовжують залишатися об’єктами фізичних та цифрових атак, які можуть наражати їх на дискримінацію, небезпеку та навіть смерть під час виконання своєї роботи. Регулярний моніторинг порушень прав журналістів в Україні свідчить про значне зростання кількості онлайн-погроз, онлайн-булінгу, втручання у приватне життя та інших форм порушень прав людини в Інтернеті щодо журналістів, блогерів та громадських активістів у зв’язку з публічним характером їхньої роботи. Крім того, журналісти щодня стикаються з ризиками зламу електронної пошти, акаунтів у соціальних мережах, зокрема з метою поширення дезінформації. Найчастішим ризиком нехтування основами цифрової безпеки є втрата важливої інформації. Для журналіста це часто набагато серйозніше, ніж для пересічного інтернет-користувача. Окрім обов’язку держави захищати журналістів та інших працівників ЗМІ, журналісти самі можуть зробити важливі кроки на шляху до безпечного життя в мережі», – зазначив він.

Спікерами вебінару стали експерти Лабораторії цифрової безпеки, консультанти Ради Європи Ірина Чулівська та Максим Луночкін.

Ірина Чулівська, консультантка Ради Європи, експертка ГО «Лабораторія цифрової безпеки», назвала найбільш вразливими способами комунікації – телефонні дзвінки та СМС, адже мобільний оператор має доступ до інформації про приблизне місцезнаходження абонента (коли телефон увімкнений), інформації про дзвінки та повідомлення і може прослуховувати та записувати (наприклад, на запит правоохоронців).

Нагадаємо, у серпні 2022 року Рада Європи та Міністерство культури та інформаційної політики України провели перший вебінар «Цифрова безпека журналістів в умовах війни», спікерами якого також були Ірина Чулівська та Максим Луночкін.

Окрім того, проект Ради Європи «Європейський Союз та Рада Європи спільно працюють над підтримкою свободи медіа в Україні» запустив на освітній платформі Prometheus курс «Цифрова безпека журналістів та інших медійників».

Курс спрямований на навчання працівників медіа та всіх, хто користується мобільними пристроями, соціальними мережами, інтернетом та хмарними сервісами. Він розповідає, як захистити акаунти, пристрої, запобігти фішингу, злому та кібератакам.

Проєкт Ради Європи «Підтримка безпеки журналістів, медіа та доступу до інформації, включаючи комунікаційну стратегію для Генеральної прокуратури України» має на меті підтримати українську медіа-спільноту у вирішенні поточних потреб та подоланні наслідків російської агресії та війни в Україні.

 

 

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора