Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Фільм Алана Бадоєва «Довга доба» став переможцем нового українського кінофестивалю «Cinema for Victory»

Сьогодні, 29 лютого, завершився перший кінофестиваль фільмів, знятих під час російсько-української війни «Cinema for Victory», що супроводжувався церемонією нагородження режисерів-документалістів. Гран-прі здобула стрічка Алана Бадоєва «Довга доба».

Переглянути фотоальбом

У заході взяв участь т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв

«Зараз українське документальне кіно є частиною світового доробку. Зокрема, це підтверджують багато міжнародних інституцій та фестивалів, а також глядачі по всьому світові, які дивляться нашу документалістику, переймаються реальними подіями в Україні, на фронті. Кіно робить свою вагому справу, залучаючи до числа наших союзників якомога більше людей, бо кінематограф — це універсальний засіб, який завжди допомагає донести до людей потребу в емпатії та солідарності, а головне — бажання підтримати, дати ресурс, щоби ми могли вистояти та здобути перемогу для себе і всієї Європи», — сказав він.

У конкурсній програмі «Cinema for Victory» взяли участь 20 національних документальних стрічок, короткометражних та  повнометражних, загальною тривалістю понад 20 годин. 

Переможцем став фільм Алана Бадоєва «Довга доба», що є хронікою перших місяців повномасштабної війни, які відтворено через особисті історії українців. Окрім нагороди, команда стрічки та режисер отримали премію розміром 100 тисяч гривень, яку планують передати на благодійність.

Також ще сім стрічок, які набрали найбільшу кількість балів, відзначили спеціальними нагородами. Серед них  — «Володарі неба. На межі» Максима Хотіленка, «Проникаюче світло» Володимира Клюєва,  «Область Героїв» Олексія Комаровського, «Форма вогню» Василя Київського, «Авіапрорив на Азовсталь. Небо» Артема Шевченка, «Незавершений політ» Миколи Короткого та «Йди за мною» Любомира Левицького. 

Водночас приз глядацьких симпатій отримала стрічка «Терикони» Тараса Томенка. 

Цьогоріч до журі «Cinema for Victory» увійшли: американський актор і режисер Шон Пен, британський кінопродюсер Андре Сінгер, американський режисер та сценарист Абель Феррара, кінорежисер, актор театру та кіно зі США Лієв Шрайбер, режисер та продюсер Майкл Волдман з Великобританії, данський оператор та режисер Бо Тенберг, кінооператор, заслужений діяч мистецтв України Сергій Михальчук, заслужена артистка України, акторка Ірина Мельник, генеральна директорка групи компаній Ukrainian Producers Hub (UPHUB) Ольга Пантелеймонова.

«Я сподіваюся, що кожна з цих стрічок стане капсулою часу та джерелом натхнення для прийдешніх поколінь. Це вже являє собою велику історичну перемогу українського народу», —підкреслив Шон Пен у відеозверненні з нагоди церемонії. 

Ukrainian National Film Festival «Cinema for Victory» організовано за підтримки Президента України за ініціативи Державного агентства з питань кіно до десятої річниці вторгнення росії на територію України та до другої річниці повномасштабної війни. 

Завданнями кінофестивалю є підтримка уваги до війни в Україні, документування злочинів росії, відзначення документалістів, які доводять необхідність потужної та тривалої підтримки України міжнародними партнерами.

Вас може зацікавити

Забезпечення прав працівників Державної бібліотеки України для юнацтва під час реорганізації – пріоритет для МКІП

Забезпечення прав працівників Державної бібліотеки України для юнацтва під час реорганізації – пріоритет для МКІП

Українські проєкти перемогли у двох вікових категоріях конкурсу Молодих творців європейської спадщини 

Українські проєкти перемогли у двох вікових категоріях конкурсу Молодих творців європейської спадщини