Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Фіналом зустрічі «Інформаційного Рамштайну» мають бути конкретні рішення ЄС, США, Британії та Канади, – Олександр Ткаченко

Україна буде скликати експертів з різних країн, які готуватимуть базу для зустрічі на рівні міністрів: ЄС, Великої Британії, Сполучених Штатів Америки та Канади, щоб обговорити подальші кроки та координацію спільних зусиль на інформаційному фронті.

Про це заявив Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко під час виступу на Kyiv Stratcom Forum, організованого Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП.

За його словами, необхідність координувати зусилля глобального Заходу та України у цій гібридній війні назріла ще з середини минулого року.

«Зараз можу сказати, що ми знайшли необхідний трек, пов’язаний з тим, що на базі Європейського Союзу ми будемо скликати групу експертів, яка має підготувати зустріч міністрів ЄС, скоріш за все Британії, Сполучених Штатів та Канади, щоб обговорити порядок денний. Є російські наративи, вони мають глобальне розповсюдження не тільки в країнах Заходу, але у країнах глобального Півдня. І в тому числі це друга причина, чому потрібне об’єднання таких зусиль», – пояснив Міністр.

Олександр Ткаченко розповів про орієнтовний порядок денний, який підготувала Україна і який планується обговорити на рівні експертів. План складається з трьох основних пунктів:

1. Заборона існуючих російських і проросійських каналів:

  • державні організації рф;
  • діаспоральні організації, підконтрольні владі рф;
  • російські медіа та соцмережі, що діють з рф;
  • політичні та громадські організації, які діють на кошти або в інтересах рф;
  • окремі агенти впливу рф в країнах Заходу.

2. Консолідація зусиль:

  • обмеження використання інформації кремлівських медіа з одного боку;
  • більше використовувати інформації власних ресурсів, закликаючи відкривати корпункти в Україні та використовувати українські джерела;
  • надання підтримки українському медіа сектору, який генерує більшість контенту на «першій лінії оборони» від російської інформаційної зброї;
  • об’єднання зусиль існуючих в країнах ЄС Центрів боротьби з дезінформацією. 

3. Введення на рівні ЄС поняття злочинності використання інформаційної зброї та введення відповідальності за відповідні діяння.

«Стосовно третього пункту, це має бути не просто накладання санкцій на російські медіа чи пропагандистів, а криміналізація статей. Вони мають усвідомити, що вони можуть реально потрапити за грати. Так само як і конфіскація в тому числі майна таких організацій як «Россотрудничество». Ми говоримо не просто про санкції, це накладання арештів на чудові будинки, розташовані в усіх країнах світу, щоб можна було компенсувати наші втрати, наприклад за руйнацію культурної спадщини», – пояснив Міністр.

Також важливою є співпраця з великими технологічними компаніями, зокрема, для координації зусиль на законодавчому рівні, оскільки багато країн ЄС працюють відокремлено одна від одної стосовно адаптації законодавства до викликів, які пов’язані із соціальними мережами.

Олександр Ткаченко наголосив на важливості використання саме українського досвіду боротьби з російською пропагандою, оскільки з 2014 по 2022 рік Україною було зроблено дуже багато зусиль у цій сфері: заборонені російські та проросійські телеканали і соціальні мережі, запроваджено обмеження використання російських сервісів тощо.

«Можна теоретично тільки собі уявити: 24 лютого, медведчуківські канали продовжують мовлення, всі російські соцмережі та телеканали присутні в Україні – жоден телемарафон не допоможе. Всі ці російські ботоферми та наративи проростали в тому числі через незалежні українські медіа і з ними потрібно було боротися. Приблизно такий порядок денний ми пропонуємо для обговорення експертами і нам би дуже хотілося, щоб фінальним рішенням чи фінальною точкою такої зустрічі були конкретні рішення на рівні ЄС , Штатів, Британії і Канади», – підсумував Міністр.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону