Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Франція підтримує Україну в сфері культури та інформаційної політики

7 квітня відбулись онлайн-перемовини Олександра Ткаченка, Міністра культури та інформаційної політики і Розелін Башло-Наркен, Міністра культури Французької Республіки. 

Розелін Башло-Наркен висловила солідарність з українським урядом і народом, а також стурбованість щодо української культурної спадщини.

“Сподіваюсь, що Франція буде лідером в підтримці культури України. Кому ж, як не Франції, розуміти вагу культури для країни”, – зазначив Олександр Ткаченко.

Міністр культури та інформаційної політики висловив чітке бачення, якою має бути нагальна підтримка для України.

У сфері культури:

  • Пряме фінансування української культури та креативного недержавного сектору з боку Франції, яке йтиме українським митцям, артистам, видавцям, креативним індустріям через Український культурний фонд та Український інститут книги. Щодо бюджету, йшлося про фінансування на рівні, який Україна планувала виділяти для УКФ та УІК до війни.
  • Фінансування для МКІП, яке допоможе у відновленні пошкодженої нерухомої культурної спадщини. Зокрема, йшлося про створення загальноєвропейського фонду, який допомагатиме Україні у відновленні нерухомої культурної спадщини. У тому числі через проєкт “Велика Реставрація”.

У сфері медіа:

  • Припинення мовлення російських каналів через комерційний французький супутник «Eutelsat». Франція, як і країни Балтії, підтримують заборону мовлення для пропагандистських російських каналів. Сторони обговорили механізм, який допоможе це здійснити Французькому Національному регулятору: йдеться про прийняття санкцій щодо російських пропагандистських каналів у ЄС. Офіційний лист за підписом Олександра Ткаченка, Міністра культури та інформаційної політики, та переліком таких «каналів» вже опрацьовується французькою стороною. На рівні регуляторів також створена робоча група, щоб вирішити цю нагальну задачу та якнайшвидше закрити пропагандистські рупори кремля.
  • Забезпечення допомоги у мовленні українських каналів у Європі.
  • Надання допомоги технікою для відновлення мовлення українських каналів на тих територіях України, де воно було пошкоджено через російських окупантів. МКІП готує перелік необхідного обладнання, у наданні якого французька сторона обіцяє сприяти.
  • Підтримка українських журналістів у їхній діяльності, які наразі через війну перебувають у Франції.

 

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора