Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Героям Слава»: «Мистецька ФОРТЕЦЯ» посприяла показу документальної стрічки Бернара-Анрі Леві у Харкові

13 липня, у Харкові, в межах Українського АРТ ХАБу «Мистецька ФОРТЕЦЯ» відбувся показ документальної стрічки «Героям Слава» французького письменника та журналіста Бернара-Анрі Леві.

Це вже третій його фільм про повномасштабне російське вторгнення в Україну. В стрічці зібрані репортажі, які Леві разом зі своїм співрежисером Марком Русселем зробив літом 2023 року на сході України, записуючи для світу пристрасну оду українській мужності. 

Французький режисер, звертаючись до присутніх, сказав: «Ми не випадково обрали цей день для показу, адже ми зустрічаємося напередодні дуже важливого і патріотичного свята для моєї батьківщини – день французької революції, а значить день народження нашої демократії».

Леві подякував усім, хто допомагав при створенні фільму, хто супроводжував його знімальну групу під час роботи, хто ділив з ними усі ризики та незгоди. «Я радий з того, що мій фільм побачать в Україні й саме у Харкові. Я бачив ваше місто, я пишаюся вашими мешканцями та тими, хто боронить ці рубежі. Я обіцяю, що наступний мій фільм буде про Харків, а також Ізюм, Куп’янськ та інші ваші міста», – додав він.

Французький журналіст вів свої репортажі з лінії фронту, затоплених населених пунктів після підриву Каховської греблі, колишніх місць утримання українських заручників, зруйнованих будівель прифронтових міст, допиту полонених загарбників тощо. Він брав інтерв’ю у військових, волонтерів, місцевих жителів і коментував побачене. Кілька разів потрапляв під обстріли з командою та тими, хто їх супроводжував. 

Півтори години в залі серед глядачів стояла цілковита тиша, таке сильне враження справило побачене. Після перегляду публіка дякувала Леві за його сміливість та громадянську позицію, за правдивий показ цієї жахливої війни.

Серед запрошених були бійці підрозділів ВСУ та НГУ, представники культури та молодіжних організацій. Завітала також і частина команди, яка працювала над створенням фільму. До неї увійшов і відомий український музикант Святослав Вакарчук. Саме він написав саундтрек до цієї документальної стрічки.

Взяли участь у заході й народна депутатка України Марія Мезенцева та міський голова Ігор Терехов. «Ми готували презентацію цього фільму в дуже стислі терміни, але цей фільм про нас і про тих, хто нас захищає, тому ми зробили все можливе, аби показ сьогодні відбувся», – поділилася з присутніми Марія Мезенцева.

Ігор Терехов подякував французькій команді за те, що доносить світові правду про війну. «Вкрай важливо, щоб світ не втомлювався від війни в Україні. Щодня під обстрілами гинуть наші люди. Я пишаюся кожним, хто захищає територіальну цілісність нашої держави та демократію всього світу. І я дуже вдячний за вашу роботу», – зазначив він.

Вас може зацікавити

Держкомтелерадіо приймає заявки на здобуття премії імені Максима Рильського за 2024 рік

Держкомтелерадіо приймає заявки на здобуття премії імені Максима Рильського за 2024 рік

Україна створює національну та регіональні команди зі швидкого реагування та захисту культури

Україна створює національну та регіональні команди зі швидкого реагування та захисту культури