Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Герої у мистецтві»: у Києві презентували проєкт про українців, які ризикуючи життям, продовжують працювати задля перемоги

У Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» відбулася презентація проєкту Nezlamni.UA, який реалізує Благодійний фонд «Культура.UA». Проєкт покликаний розповідати історії українців, які щодня жертовно працюють задля наближення перемоги, мовою мистецтва. 

Захід пройшов у форматі круглого столу, до якого доєдналися представники влади, митці, громадські активісти та усі, хто активно працює у сфері мистецтва та використовує його як інструмент висловлення думок та пошуку відповідей, діалогу з громадськістю. Подія стала майданчиком жвавого обговорення, де кожен з учасників розповів про місце культури в часі війни крізь призму власного досвіду та діяльності установ.

Мар’яна Томин, директорка департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики України, взяла участь у події. «Внаслідок російського вторгнення ми знову безповоротно втрачаємо українські цінні культурні надбання — росіяни не лише знищують цілі музеї, культурні установи, але вивозять твори мистецтва, ганебно викрадаючи їх. Культурні втрати оцінити майже неможливо. Це ще один аспект війни, в якій прицільно знищують культуру —  наш національний ідентифікатор» – зазначила вона.

Серце проєкту — 24 портрети українських героїв та героїнь, написані сучасними українськими художниками. Виставки картин пройдуть у найбільших містах України, та згодом — за кордоном, зокрема у Нью-Йорку та Парижі. Авторами картин є українські відомі художники: Юрій Гончаренко, Тарас Гончаренко, Олександра Кирилова, Петро Зикунов, Валерій Вітер, Михайло Гуйда та Катерина Корнійчук. А озвучать історії героїв Любко Дереш, Тарас Прохасько, Олег Панюта та інші діячі літератури, телебачення та мистецтв.

На початку травня картини презентували у Львові, а 16 травня – у Києві. Протягом наступних декількох місяців виставку побачать ще у трьох великих містах України. Після картини вирушать у культурне дипломатичне турне, під час якого її презентують на відомих мистецьких майданчиках Європи та США.

Проєкт Nezlamni.UA – це культурна ініціатива Благодійного фонду «Культура.UA», яка здійснюється за фінансової підтримки Посольства Швейцарії та за сприяння МКІП. Ініціатива допомагає привернути увагу міжнародної спільноти до культурної спадщини та сучасної історії України, а також нагадує про важливість підтримки тих, хто працює на благо нашої країни.

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України