Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Google підтримуватиме ініціативи МКІП щодо цифровізації української культурної спадщини та протидії ворожій дезінформації

Днями відбулася зустріч команди Міністерства культури та інформаційної культури України з представниками компанії Google. Сторони обговорили посилення співпраці у сфері збереження і промоції української культурної спадщини, а також шляхи спільної протидії російській пропаганді у медіапросторі.

Переглянути фотоальбом

Ростислав Карандєєв висловив подяку компанії Google за підтримку та активну роботу у сферах культури та інформаційної політики в Україні. Йдеться про такі проєкти, як Google Arts & Culture, допомогу у процесі оцифрування культурної спадщини, розвиток віртуальних екскурсій у музеях та інших культурних об’єктах України, а також постійну співпрацю у протидії поширенню фейкової ворожої інформації на платформі YouTube.

«Українська культура – це не лише музеї та культурні об’єкти, це люди, які створюють і підтримують українську спадщину. Ми пропонуємо Google поставити амбітну спільну мету – підтримати обдарованих митців, які мають великий творчий потенціал та мріють стати авторами цифрового витворів мистецтва. Ми були б вдячні, якби Google у партнерстві з МКІП запровадив гранти для навчання молодих українських митців у сфері Діджитал Арт», – сказав т.в.о. Міністра.

Крім того, Ростислав Карандєєв висловив пропозицію щодо партнерства та участі Google у процесі оцифрування музейних артефактів та створення баз даних для зберігання цих об’єктів.

Своєю чергою Віце-президентка Google зі взаємодії з органами державної влади та публічної політики в Європі Аннет Кробер-Ріль висловила солідарність з Україною та пропозиції щодо подальшої співпраці з МКІП. Зокрема, йшлося про запуск другої фази Google Arts & Culture у Вашингтоні, долучення до представництва Google на платформі в Давосі з метою промоції української культури та розміщення спільних стендів. Представниця Google також висловила готовність продовжити співпрацю у боротьбі з ворожою дезінформацією на платформі YouTube та підтримувати розвиток цифровізації культури в Україні, включаючи сучасне мистецтво та підготовку митців. 

«Щодо оцифровування та роботи з базами даних, у нас є конкретна пропозиція – оцифрування книг. Цю ідею можна втілити на практиці. Крім того, одним з можливих методів просування України як бренду та української культури є використання платформи YouTube, і ми готові спільно розглянути та втілити цю ініціативу на практичному рівні», – повідомила вона. 

Віце-президент Google з питань Центральної та Східної Європи Патрік Ворнкінг висловив готовність інвестувати зусилля у співпрацю з креаторами, включаючи використання штучного інтелекту для спільної роботи. За його словами, компанія виявляє інтерес до високоякісного контенту і зацікавлена в українських креаторах, які готові долучитися до такого процесу.

«Українська культурна спадщина є однією з постійних цілей бомбардувань у війні росії проти України. Тому МКІП докладає всіх зусиль для її захисту і збереження. Дякую Google за всебічну підтримку не тільки у збереженні, але й у популяризації української культури в світі. Ми зацікавлені у розширенні співпраці в галузі штучного інтелекту та розвитку гейміфікованого контенту для глибшого та різноманітного пізнання української культури та навчання. Імерсивні виставки для промотування нашої культури в усьому світі та постійне навчання спеціалістів в сфері культури цифровим навичкам та новітнім технологіям також залишаються нашими постійними пріоритетами», – зазначила заступниця очільника МКІП з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар.

Заступник міністра з питань євроінтеграції Тарас Шевченко відзначив важливість подальшої боротьби з ворожою дезінформацією та наголосив на необхідності блокувати російський контент не лише в Україні, але і в усьому цивілізованому світі. Він також підкреслив важливість розвитку медіаграмотності серед українців, необхідність гармонізації українського законодавства у сфері медіа та інформаційної безпеки відповідно до європейських стандартів. 

Вас може зацікавити

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

У Києві відбулась прем’єра документального фільму «Форма вогню» про роботу рятувальників у Херсоні

У Києві відбулась прем’єра документального фільму «Форма вогню» про роботу рятувальників у Херсоні