Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Галина Григоренко: культурні події та акції солідарності з Україною тримають у фокусі уваги важливість Перемоги України

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну українці виявляють стійкість та продовжують свою боротьбу за незалежність і цілісність держави. Світ також підтримує Україну. Про це свідчать акції солідарності, які пройшли в багатьох країнах до річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну. Про них розповіла Галина Григоренко, заступниця міністра культури та інформаційної політики України під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

Переглянути відео

«На культурному фронті відбувається багато подій. Саме вони привертають увагу світу до того, що відбувається в Україні. Саме вони акцентують на важливості підтримки України та присутності в міжнародному порядку денному цього питання. Культурні події – це та м’яка сила, через яку ми можемо говорити зі світом, доводячи наше право на власне майбутнє, культуру та мову. На те, що нас має підтримати увесь світ у цій несправедливій війні. І, власне, безумовна перемога України, відновлення кордонів 1991 року, це те, чого ми вимагаємо», – зазначила Галина Григоренко, заступниця Міністра культури та інформаційної політики України. 

Так, у Парижі відбулось відкриття імерсивної виставки «Україна: рік незламності, культура спротиву» за творами Тараса Шевченка. Цей захід підтримало Посольство України у Франції у партнерстві з Посольством Канади у Франції. Також у Парижі в Інституті політичних досліджень відбулась імерсивна виставка «Війна впритул», яка демонструє руйнування інфраструктури в Україні внаслідок агресії рф. Цю ж виставку показували у Вашингтоні, Варшаві, Берліні та ще вона буде представлена у Брюсселі. Наприклад, у Берліні подію за один день відвідали більше 1000 людей. У Празькій філармонії відбувся концерт за участі Kyiv Symphony Orchestra. Подія також привернула увагу до війни в Україні. У Варшавські опері відбувся концерт, де виконали «Реквієм» Джузеппе Верді на знак солідарності з Україною. Ця подія відбулася за участю Харківського молодіжного слобожанського оркестру й солістів з України. 

24 лютого в Метрополітен-опера в Нью-Йорку відбулось велике дійство на підтримку України. Програму «За Україну: Концерт пам’яті та надії» презентували Метрополітен-опера спільно з Лінкольн-центром і Постійним представництвом України при ООН. Метрополітен опера підтримує українських митців та навіть запровадили програму стажування для українських митців. 

Концерти, фестивалі та інші заходи на підтримку України відбулись у Польщі, Латвії, Німеччині та інших країнах.

27 лютого відбулась знакова подія в Берліні. На знак солідарності з Україною «Cafe Moskau» у Східному Берліні символічно тимчасово перейменували на «Cafe Kyiv». На заході українські та німецькі громадські активісти, митці й політики обговорили майбутнє України і Європи в контексті річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну під час панельних дискусій. 

«Під час цього заходу звучали різні наративи. Адже німецьке суспільство не є одностайним у підтримці України. Саме тому нам важливо продовжувати свою роботу та нести наші меседжі, цим самим акцентувати увагу на підтримці України. Нам важливо працювати над деколоніальною оптикою. Про це також ми говорили під час заходу. Росія інвестувала дуже великі кошти у те, щоб погляд на українську історію був виключно через московську оптику», – розповіла Галина Григоренко.

Акції солідарності з Україною до річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну важливі не тільки за кордоном, а й в Україні. Минулий тиждень позначився багатьма візитами світових політиків та митців до України. Швейцарський художник зі світла Геррі Хофштеттер підсвітив символами незламності знакові будівлі у Львові, Києві та Одесі. У Львівській національній опері відбувся концерт-реквієм «Памʼяті нескорених», за участю всесвітньо відомої канадської диригентки Кері-Лінн Вілсон. Крім того, до України вперше завітала міністерка культури Франції Ріма Абдул-Малак, яка відвідала українські музеї воєнного часу, звідки евакуйовані цінні експонати. В рамках цього візиту Україна та Франція домовились про співпрацю у сфері культури й підтримку українських митців.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону