Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Галина Григоренко: мистецтво під час війни фіксує «в моменті» наші переживання та те, що дає нам сили боротись

Про це заступниця міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко розповіла під час дискусії на тему: «Ветеранське мистецтво в культурному дискурсі України», що відбулася в пресцентрі Укрінформу. 

Переглянути відео 

«Надзвичайно важливо продовжувати мистецьку діяльність під час війни. Мистецтво не тільки підіймає бойовий дух, не тільки надихає, воно дає сили і сенс того, за що ти воюєш. Розуміння того, що саме ти захищаєш, дає наснаги і моральної сили робити те, що роблять наші військові на передовій», – сказала Галина Григоренко.

Понад 300 років росія намагалася знищити Україну культурно й ментально, і продовжує вдаватися до тих же методів і зараз: замінює топоніми на захоплених територіях, наповнює бібліотеки своєю літературою. Заступниця міністра культури та інформаційної політики зазначила: «Досить чітко характеризує російський світ те, що ми побачили в бібліотеках в деокупованих містах – Ізюмі та Балаклії. Зокрема, вони замінили українську літературу, поклавши її окремо, підготувавши для вивезення чи знищення, натомість привезли свою, російську, та бюст пушкіна».

«Водночас, мистецтво як терапія може стати інструментом реінтеграції та повернення ветеранів до цивільного життя. Проживаючи травматичний досвід через мистецькі практики, можна закрити для себе цю сторінку та повернутись до цивільного життя», підкреслила Галина Григоренко.

Водночас мистецтво ветеранів не має перетворитися на субкультуру у межах загальноукраїнського мистецтва. На цьому наголосила міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна під час дискусії в пресцентрі Укрінформу.

«Мистецтво ветеранів має бути інтегроване в культурний контекст України. Аби саме через нього ми розуміли, що ті цінності, які несуть військові, сприймаються рештою суспільства як свої. Ми не можемо допустити, щоб це мистецтво стало субкультурою», – зазначила вона.

Серед учасників заходу: Юлія Лапутіна – міністр у справах ветеранів України; Галина Григоренко – заступниця міністра культури та інформаційної політики України; Римма Зюбіна – українська акторка, телеведуча та громадська активістка; Павло Вишебаба – митець, поет, командир відділення 68-ї окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша; Коля Сєрга – співак, командир Культурного десанту, військовослужбовець; Владислав Кириченко – засновник бренду «Наш Формат», підприємець, меценат, громадський діяч; Володимир Федоренко – військовослужбовець, голова Житомирської обласної ради.

Модератор:  Вікторія Сісецька – державний експерт з питань формування  громадянської ідентичності Міністерства  у справах ветеранів України.

 

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора