Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Історико-архітектурний опорний план Києва дасть можливість протидіяти незаконній забудові історичних ареалів столиці

МКІП погодив Історико-архітектурний опорний план (ІАОП) міста Києва, затвердивши режими використання території історичних ареалів. ІАОП є важливою частиною проєкту нового Генерального плану столиці. Прийняття документу дозволить протидіяти незаконній забудові історичних ареалів столиці, посилить покарання для недобросовісних забудовників, дасть можливість зафіксувати об’єкти, що мають історичну цінність.

Прозора, структурована система захисту культурної спадщини викликає несприйняття з боку тих, хто зазвичай вирішує питання в обхід законних інтересів держави та суспільства. Але відтепер МКІП матиме до чого апелювати у боротьбі з будівельним свавіллям. Адже міністерство ретельно відстежує збереження історичних ареалів і не допускає жодних маніпуляцій про висотність та режими на користь хаотичній забудові.

«Прийняття Історико-архітектурного опорного плану Києва дозволяє не просто зафіксувати визначні об’єкти міста. Це протидія руйнуванню столиці забудовниками та великий крок до посилення відповідальності за такі випадки. Тепер дискусії про те, що можна будувати і де можна – неможливі. Все буде визначено в новому плані. Київ має залишатися історичним! У тому числі візуально», – прокоментував Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Новий ІАОП — це фіксаційний документ. У ньому відображені межі 8 історичних ареалів Києва. 7 з них існували раніше, а саме: Центральний, Північний, Дарницький, Китаївський, Південний, Солом’янський та Пуща-Водиця. Також визначено восьмий історичний ареал «Биківня» навколо національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили».

Основні зміни полягають в актуалізації документа станом на 2021 рік. План містить всі взяті на облік об’єкти культурної спадщини та всі затверджені за останні 20 років зони охорони пам’яток культурної спадщини на території міста Києва, а також оновлену об’єднану буферну зону об’єкту всесвітньої спадщини «Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра», нещодавно схвалену ЮНЕСКО.

Важливо, що в зонах, де не розроблялися режими використання території історичних ареалів, передбачається тимчасова заборона нового будівництва та реконструкції зі збільшенням наявних об’ємно-просторових параметрів будівель (крім об’єктів інженерної, транспортної та соціальної інфраструктури).

Ця заборона буде діяти до моменту розроблення і затвердження окремої науково-проєктної документації «Межі та режими використання території історичних ареалів міста Києва», яку КМДА зобов’язалася розробити до винесення на розгляд сесії Київради проєкту нового Генерального плану м. Києва.

Вас може зацікавити

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України