Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Канал FREEДОМ: рік інформаційної війни мовою ворога

У цей день, 10 березня 2022 року ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України» спільно з провідними українськими медіагрупами розпочало виробництво і трансляцію російськомовного інформаційного проєкту FREEДОМ. За рік в ефірі FREEДОМ став ефективним інструментом руйнації російської пропаганди та джерелом правдивої інформації про Україну для російськомовних глядачів за кордоном.

В умовах перших днів повномасштабного вторгнення рішення держави зміцнити й розширити українське іномовлення російською мовою було вмотивоване життєвою необхідністю використовувати будь-які можливості, щоб говорити правду про війну росії проти України російськомовним людям по всьому світу та максимально швидко протидіяти ворожій пропаганді, яка на той момент була міцно вкорінена в медіа і соціальний ландшафт не лише росії, а й світу.

«Запустивши російськомовний канал FREEДOM, ми трансформували іноземне телемовлення і переважно в такий спосіб рік досягаємо російськомовної аудиторії, в тому числі через YouTube. Команда проєкту відчуває інформаційні потреби російської та міжнародної аудиторії, які заблоковані цензурою, і дає своїм глядачам факти та правду про війну в Україні. Ми знаємо не тільки за переглядами в YouTube, але й за відгуками, які ми отримуємо, що зворотній зв’язок є, росіяни дивляться телеканал, в т.ч. і в Казахстані, і в Балтійських країнах. FREEДOM сьогодні включають в кабельні мережі замість російських телеканалів в усьому світі. Дякую всій команді. Ви робите важливу роботу, можливо ще не всім зрозумілу сьогодні, але ту, яку в перспективі точно оцінять всі», – зазначив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Контент каналу дуже чітко потрапляє в запити російськомовної аудиторії за кордоном. За рік матеріали під брендом FREEДОМ на діджитал-майданчиках ДП «МПІУ» та на майданчиках партнерів – українських медіагруп 1+1 media, Starlight Media, Inter Media Group отримали 6,5 млрд переглядів, понад 76% з них – не з України. До топ країн за переглядами FREEДОМ у діджитал входять росія, Казахстан, Білорусь, Німеччина, Узбекистан. Містами-лідерами в YouTube стали Москва, Санкт-Петербург, Краснодар, Єкатеринбург, Нижній Новгород.

«Хочемо ми чи не хочемо, ніша російськомовних глядачів у світі – понад 200 мільйонів, і ледь чи не половина з них не з росії, власне – це була одна з причин, чому ми розвивали іномовлення російською ще до повномасштабного вторгнення. Наш ворог десятиліттями успішно вливав у пропаганду, спрямовану на цих людей, мільярди доларів. Сьогодні, коли принаймні демократичні країни намагаються звільняти свій медіа простір від цього спрута, на мою думку, було б недалекоглядно не спробувати зайняти цю нішу нашими телепродуктом, зокрема й українським іномовленням каналу FREEДОМ», – зазначила генеральна директорка ДП «МПІУ» Юлія Островська.

За рік відео каналу FREEДОМ понад 30 разів потрапляло в тренди російського, казахстанського та білоруського YouTube. Серед тем, що викликали найбільший інтерес: звернення Президента України Володимира Зеленського, трансляція промови Джо Байдена під час візиту до Польщі, правда про мобілізацію в росії та інформація, як її уникнути тощо. Найпопулярнішим став сюжет зі зверненням Президента України Володимира Зеленського з приводу мобілізації в росії. Він зібрав 2,7 млн. переглядів, 95% з яких були не з України.

«Ми знаємо повний порядок денний як в росії, так і в деяких російськомовних спільнотах світу. Найбільш популярні наші сюжети – про мобілізацію в росії, про умови утримання військовополонених росіян. Багато російськомовних глядачів дізнаються про злочини російської армії в Україні саме завдяки нашому каналу. Маємо колосальний фідбек від російських громадян про порушення їх прав, репресії, зниження рівня життя в країні. Завдяки глибинному розумінню процесів ми почали глибинно впливати на ситуацію в російському суспільстві – про це вже свідчить соціологія», – говорить шефредактор ДП «МПІУ» Олексій Мацука

У 2022 році українське державне іномовлення суттєво наростило свою присутність за кордоном у кабельних, DTH, IPTV мережах, на ОТТ-платформах та на супутнику. Сьогодні канал  FREEДОМ мовить через 6 супутників, які покривають усю Європу, європейську частину росії, Середню Азію, Північну Африку, Близький Схід. Канал входить у пакети 10 ОТТ-платформ, а також  присутній у понад 700 кабельних, DTH, IPTV мережах, 44 країн світу, серед яких , 20 з яких додалися за рік.

Команда ДП «МПІУ» також здійснює моніторинг наративів російської пропаганди і щотижня готує аналітичний звіт, який дає цілісну картину російської пропаганди, інструментів та практики боротьби з нею.

Діджитал-майданчики, що транслюють FREEДОМ :

YouTube FREEДОМ Сайт FREEДОМ Агрегатор FREEДОМ Facebook TikTok Telegram

YouTube УНІАН  YouTube Гроші YouTube ТСН YouTube 1+1

YouTube ICTV YouTube ІНТЕР

Вас може зацікавити

«Culture VS War»: завершився перший етап проєкту у Великій Британії за участю українського гурту Антитіла

«Culture VS War»: завершився перший етап проєкту у Великій Британії за участю українського гурту Антитіла

«Мистецтво допомагати»: у межах проєкту МКІП відбулись тренінги з першої психологічної допомоги

«Мистецтво допомагати»: у межах проєкту МКІП відбулись тренінги з першої психологічної допомоги